pixabay.com

Hrvatska je ispunila sve uslove za pristupanje Šengenu, navodi se u Rezoluciji Evropskog parlamenta usvojenoj danas, uz poziv zvaničnom Zagrebu da adresira nedostatke u pogledu osposobljavanja osoblja na granici i, kako se navodi, “istraje u temeljnoj proceni poštovanja osnovnih prava”.

Za Rezoluciju je glasalo 505 poslanika, dok ih je protiv bilo 134, a 54 uzdržano.

Kako prenosi Hina, za rezoluciju su glasali svi hrvatski poslanici, osim Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) Ladislava Ilčića i nezavisnog Mislava Kolakušića, koji su bili protiv.

Hrvatska očekuje da bi njeno članstvo u šengenskom prostoru moglo doći na dnevni red za vreme slovenačkog predsedavanja Evropskom unijom u drugoj polovini ove godine, izjavio je krajem maja hrvatski premijer Andrej Plenković.

Članica Šengena su sve zemlje Unije osim Hrvatske, Bugarske i Rumunije, ali i četiri zemlje koje nisu u EU – Island, Norveška, Švajcarska i Lihtenštajn.

U rezoluciji se navodi “da se i dalje prijavljuju navodi o nasilju nad migrantima, uključujući one koji traže međunarodnu zaštitu, i prisilnim udaljenjima na spoljne granice Evropske unije”, pri čemu nije imenovana nijedna država članica.

U tom se kontekstu ističe da EU nema razvijen mehanizam za “praćenje osnovnih prava na svojim spoljnim granicama”, što bi, kažu, trebalo da se promeni.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here