pixabay.com

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman kritikovao ponašanje Srbije zbog navodnog negirnja postojanje hrvatskog jezika.

Hrvatski portal Indeks navodi da u udžbeniku gramatike grupe autora “S reči na dela” za učenike osmih razreda se navodi da srpski, slovenački, makedonski i bugarski jezik pripadaju grupi južnoslovenskih jezika, a da “Hrvati, Bošnjaci i neki Crnogorci srpski jezik nazivaju hrvatski, bosanski, bošnjački i crnogorski”.

– Moram vam reći da je to zaista sramotno ponašanje srpskih vlasti – rekao je hrvatski šef diplomatije.

Neshvatljivim smatra ponašanje zemlje koja je kandidat za članstvo u EU, a krši međunarodni sporazum o pravima i zaštiti nacionalnih manjina iz 2004. čije je odredbe Hrvatska u potpunosti ispoštovala.

– To je izostanak poštovanja prema hrvatskoj zajednici koja je u Vojvodini snažna, jaka, bogata i koja je, ako gledamo istorijski, u Vojvodini autohtona. To nije samo nepriznavanje hrvatskog jezika već i falsifikovanje istorije – rekao je Grlić Radman te dodao da se “tamo spominju srpski Dubrovnik i srpska Dalmacija”.

– To je nečuveno i jednostavno ne možemo to da razumemo – rekao je ministar.

Radi se, ponovio je, “o hroničnom izostanku poštovanja i poštovanja prema činjenici, prema međunarodnoj faktografiji Hrvatske kao članice Evropske unije, zemlje koja zaista podržava i stabilnost suseda i koja svim zemljama Zapadnog Balkana želi evropsku perspektivu”, dodao je on.

– Činjenica da se dogodila fragmentacija na hrvatski i bunjevački jezik dokazuje da se srpska politika umešala u pitanje identiteta Hrvata u Vojvodini – istakao je Grlić Radman.

Prema njegovim rečima, to traje već duže, a Hrvatska je već regovalaa putem Ministarstva nauke i obrazovanja i diplomatskog predstavništva te je uputila i protestnu notu.

7 COMMENTS

    • Pa oni su se vec unapred odužili lomljenjem tabli sa ćirilicom, a hoće od srba ono što srbima ne daju u Hrvatskoj – čitaj Vukovaru.

  1. Србија у ЕУ са тим лудацима ???
    Имају коме да шаљу протестне ноте. “Српским” политичарима.
    Напоље из Србије са свима којим не ваља Српски језик!!!
    Тако је то кад је народ дозволио да будале воде Југославију. Данас свака “братска” држава у свом апарату има више будала неко цела Титова Југославија.

  2. Оканите се више Буњеваца, Буњевци су само Буњевци и то веома частан народ, никако не могу бити Хрвати. Без Буњеваца ви сте шака јада у Војводини. Толико о снази хрватске заједнице у Србији. А што се тиче хрватског језика то је мало искривљени српски језик, хрватски језик не постоји. Хрвати – поклоните се Вуку, он вам је створио језик, дали је екавица, ијекавица или јекавица сасвим је свеједно, све је то ВУКОВ СРПСКИ ЈЕЗИК.

  3. Kako ne postoji? Zrnopjev, zrnojed I još milion ultra divnih reči gde se rebusom dolazi do zaključka,, o čemu se radi ili šta to može da znači na originalnom srpskom jeziku

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here