Humanitarna akcija bez prekida

0

Članovi Srpske pravoslavne omladine iz Inzbruka (SPOJI) dopremili su četvrtu i petu humanitarnu pošiljku ugroženima u katastrofalnim poplavama u Srbiji i Republici Srpskoj. Ova dva transporta iz Inzbruka dostavljena su ugroženima u Šamcu i Modriči.

U obudovcu: Članovi SPOJI sa porodicom Josipović
 

Ovog puta Omladinska organizacija SPOJI odvezla je dva kombija i prikolicu sa najneophodnijim potrepštinama kao što su voda, konzervisana hrana, brašno, so, šećer, dugotrajno mleko, pelene za bebe, sredstva za higijenu i 6 džakova nove i polovne odeće i obuće. Vrednost svega ukupno je 4.098 evra.
U odnosu na dostavljanje prve humanitarne pomoći u Srbiji, sada nije bilo nikakvih neprijatnosti sa papirologijom. Na graničnom prelazu sve je vrlo brzo i efikasno rešeno.
Članovi SPOJI su se po ulasku u Republiku Srpsku odmah uputili ka Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Modriči, gde ih je dočekao otac Goran Panjkov, koji je dokumentovao primljenu humanitarnu pomoć. Odmah je put nastavljen ka Šamcu gde je zatečena veoma tužna situacija.

Poplave su napravile pravi haos na ulicama
 

Poplavljena groblja i kuće odmah na ulazu u grad, uništeno dečje igralište, ulice i blato u čitavom gradu, narod koji se bori sa uklanjanjem štete… U tom trenutku se voda još nije bila potpuno povukla iz Šamca.
Dva kombija sa jednom prikolicom dopremljena su do crkve u Šamcu. Članovi SPOJI su prvo obišli nekoliko porodica u okolini crkve gde je bila uočljiva ogromna šteta. U međuvremenu se pročulo gradom da je stigla pomoć iz Inzbruka, pa se brzo veliki broj ljudi okupio u porti crkve.

U Šamcu je pomoćdeljena direktno narodu

Humanitarna pomoć je deljena lično narodu, a naši omladinci su se trudili da svi dobiju otprilike istu količinu pomoći. Ukupno je u Šamcu pomognuto oko 50 porodica.
Pre nego što su preostalu pomoć (stvari za bebe), koja nije podeljena u Šamcu, jer nije bila potrebna zbog manjka porodica sa bebama, odvezli u naselje Dabor u Modriči, dostavljena je pomoć i porodici Josipović u selu Obudovac u blizini Šamca. Porodica Josipović broji pet članova: Borislav i Bojana – roditelji malog Stojana, baka Dušanka i prabaka Mara. Žive na relaciji Šamac-Obudovac, a zbog poplavljenog stana u Šamcu privremeno borave na selu kod prabake Mare.
Zatim je u naselje Dabor ispred crkve bila organizovana podela jupola za krečenje. Podeljena je i pomoć porodicama koje imaju bebe ili manju decu, ali i sredstva za higijenu i dezinfekciju.

 

Zahvalni na dobroj volji
Članovi SPOJI zahvaljuju prijateljima, donatorima, članovima i svim ljudima dobre volje, koji su se od prvog časa uključili u veliku humanitarnu akciju i tako pokazali veliku ljubav prema svom narodu u otadžbini. Posebno zahvaljuju firmi GE iz Jenbaha koja je finansirala nabavku i transport jedne kompletne pošiljke, kao i firmi Tirolia Spedition
iz Ebsa koja je finansirala troškove transporta po jedne pošiljke za Srbiju i Republiku Srpsku. Zahvalnost ide i Vasiliju Milakoviću koji je besplatno ustupio svoj kombi i zajedno sa omladincima dostavio pomoć, sveštenicima Goranu Panjkovu i Stamenku Stankoviću iz Modriče i ocu Jovi Lakiću iz Šamca na gostoprimstvu i velikoj podršci na terenu.

 

 

Poseta Banjaluci
antr. Pošto su dostavili humanitarnu pomoć članovi SPOJI su iskoristili šansu da posete Manjaču i Banjaluku.
– Uživali smo u prirodi, lepoti Republike Srpske. To nam je bilo zaista potrebno kako bi sabrali utiske sa dostavljanja humanitarne pomoći Šamcu i Modriči gde smo zatekli nezamislive prizore, koje smo do tada videli samo u filmovima. To nas, a verujemo ni naš narod, neće obeshrabriti i potrudićemo se da pomognemo, koliko je u našoj moći, kako bi se šteta što bolje sanirala – poručuju iz Inzbruka.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here