EPA
Obraćanje dvojice šefova država medijima: Fosten Arkanž Tuadera i Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se sastao sa predsednikom Centralnoafričke Republike Fostenom Arkanžom Tuaderu u Beogradu, a nakon sastanka poručio da Srbija izuzetno ceni prijateljstvo sa CAR i da su odnosi dve zemlje od prioritetnog značaja. Naveo i da će dati sve od sebe da razvija odnose sa ovom i drugim afričkim zemljama.

Zajednički interes

Tuadera je u srpskoj prestonici dočekan uz najviše državne počasti, a nakon razgovora dvojice predsednika, u njihovom prisustvu su potpisana četiri sporazuma o saradnji.

– Izuzetno cenimo prijateljstvo sa CAR i zahvalan sam što poštujete naš teritorijalni integritet. To nam je od ogromnog značaja. Time poštujete i UN i rezolucije izglasane u Generalnoj skupštini UN – kazao je i otkrio da mu je Tuadera rekao da CAR poštuje Srbiju, da im je prijatelj, ali da to rade i zbog svoje zemlje, poštovanja međunarodnog javnog prava i svakoga ko želi da zaštiti svoj integritet i bude svoj na svome.

Vučić je rekao da će Srbija podržavati teritorijalni integritet ove zemlje.

– Na to možete da računate. Za nas ste važni i što imamo 71. pripadnika vojske u CAR u okviru misije MINUSCA. To je dobar pokazatelj i primer kako možemo da pomognemo na najbolji način prijateljima. Ponosimo se nasleđem sa afričkim kontinentom, prve sporazume smo napravili 1968. i 1972. i vreme je da se obnove i delima da pokažemo da možemo da radimo. Imamo respekt i zahvalnost prema vama – kaže on.

Naglasio je i da u budućnosti “možemo da uradimo mnogo toga od obostranog i zajedničkog interesa”, u oblastima od poljoprivrede, rudarsko-geoloških istraživanja do saradnje u oblasti odbrane.

Nove perspektive

– Zamolio bih da naš diplomatski kontakt kroz institucije, organizacije, agencije širom sveta dovedemo do nivoa stalnih konsultacija i jedni drugima da pomažemo. Uvek glasamo za predloge drugih, poštujući integritet naših zemalja i gledajući kako na najbolji mogući način da i grupno stvaramo političke interese – naglasio je on.

Predsednik CAR je rekao je da je ova radna i prijateljska poseta značajna zbog postavljanja veze koja će razviti plodnu saradnju, a postojala još u vreme Jugoslavije. Zahvalio je na izuzetnoj dobrodošlici.

– Ovde je počelo proleće, i pupoljci su sumbol onoga što se rađa među nama – kazao je, odao počast “slavnom Titu”.

Pohvalio je “vođstvo moderne Srbije” na Balkanu i rekao da to otvara nove perspektive saradnje u svim oblastima u eri globalizacije, kada postoje veliki geopolitički, geostrateški, geoekonomski i drugi izazovi.

Tuadera je ocenio da “se diže novi dan” nad prijateljskim i istorijskim odnosima između CAR i Srbije, rekavši da je došao trenutak da ponovo bude pokrenuta saradnja dve zemlje u više oblasti.

Naveo i da ova poseta pokazuje volju njegove zemlje da još više otvori svoje granice za srpske investitore.

– Od sada pa nadalje, CAR i Srbija praktično i nemaju neke međusobne granice, osim što postoji zaista ta geografska distanca, ali ako mi imamo dovoljno volje, ta geografska razdaljina neće biti prevelika – naveo je on.

Četiri dokumenta

Srbija i Centranoafrička Republika potpsale su, u prisustvu dvojice predsednika, četiri dokumenta: Okvirni sporazum o saradnji Vlade Srbije i vlade CAR, Sporazum o osnivanju mešovite komisije, Sporazum dve vlade o saradnji u oblasti odbrane i Memorandum o razumevanju dve vlade koji se odnosi na sprovođenje saradnje u oblastima geologije, rudarstva i naftnog sektora

Nove linije

Aleksandar Vučić je najavio da će uskoro ići tri redovne avionske linije do Kine, kao i tri stalne za SAD, do Njujorka, Čikaga i nova do Majamija, a razmišlja se i o letu do Seula. Cilj je, kaže, da se nađu avioni kojima će se moći u centralnu i južnu Afriku, u narednih godinu dana.

– Verujem da ćemo tada i sa CAR biti neuporedivo bolje povezani, kao i mnogim drugim prijateljskim zemljama – objasnio je predsednik.

Konsultacije sa Nestorovićevom listom

Predsednik Srbije se, u okviru konsultacija za mandatara, sastao sa predstavnicima izborne liste Mi-glas iz naroda, prof. dr. Branimir Nestorović koja je osvojila je 13 poslaničkih mesta, ali je je došlo do podela u tom pokretu. Nestorović nije bio na konsultacijama, a Aleksandar Pavić je novinarima kazao da su izneli stav da su opozicija vlasti, a ne državi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here