I Gavrilo slavio Svetog Đorđa

0

Sećanje na heroja i mučenika: Iguman Vasilije i Boro Džombeta

Poseban motiv da se ovaj pomen održi imao je Boro Džombeta iz Toronta čiji sin, u znak divljenja i poštovanja prema vidovdanskom mučeniku, nosi ime Gavrilo. Njegova priča o sudbinsko-porodičnoj isprepletenosti sa Principom se ne završava na tome. Vrlo je važna činjenica da je mapa njihovih seoba neraskidivo isprepletena i podudarna sa srpskom istorijom i sudbinom na ovome delu Balkana, na pragu, ali stalno izvan matične države.

 

To baca i pravo svetlo na karakter Sarajevskog atentata koji se ne može tumačiti kao teroristički čin što upravo ove godine, povodom stogodišnjice ovoga čina, pokušavaju da urade brojni revizionisti istorije tog perioda.

– Franc Ferdinand je bio okupator, a Gavrilo Princip borac za slobodu i najveći junak porobljenog naroda, te s toga zaslužuje večni pomen i to ću kao amanet ostaviti svojim potomcima da prenose sa kolena na koleno, ispričao nam je Džombeta nakon parastosa.

 

Loza Principa raširena po svetu

Kršteni kum njegove dece Bore Džombete je Gavrilo Princip, naš savremenik koji trenutno živi u Istočnom Sarajevu i Bratuncu, potomak i imenjak slavnog atentatora.
Principi su poreklom iz Grahova u Crnoj Gori, nekada delu stare Hercegovine, ali su se tada prezivali Jovičić i odatle su se preselili u Knin u 18. veku gde su i dobili svoje sadašnje prezime. Odatle su prešli u bosansku Krajinu i novu naseobinu prozvali Grahovo u znak sećanja na svoju prapostojbinu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here