I Kambodža saveznik Ozija

0

Foto: Ilustracija
 

Ove nedelje, državni sekretar i ministarstvo inostranih poslova Kambodže saopštili su na sastanku sa predstavnikom Ujedinjenih nacija u Pnom Penu da je doneta odluka o prijemu "australijskih" azilanata u ovu jugoistočnu azijsku zemlju.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava osudile su Abotovu vladu zbog ideje o sporazumu o slanju azilanata u Kambodžu, jednu od najsiromašnijih zemalja jugoistočne Azije, o kojoj postoji jedan od najgorih izveštaja o ljudskim pravima u Aziji.

Zemlja je zavisna od stotina miliona dolara inostrane pomoći, a samo Australija poslala je u Pnom Pen za poslednje tri godine 244 miliona američkih dolara.
Agencija Ujedinjenih nacija zadužena za izbeglice upozorila je da zemlje smeštaja azilanata imaju obavezu da organizuju obrazovanje i prava na rad, a ne samo bezbednost.

Morison nije javno obelodanio detalje sporazuma. Ali, on je u intervjuu 10. aprila kazao da bi ugovor uključivao i azilante pritvorene na pacifičkom ostrvu Nauru.
Fil Robertson, pomoćnik direktora divizije Hjumen rajts voča za Aziju kaže da su sposobnosti Kambodže da brine o azilantima ili izbeglicama siromašni i da Australija zabušava u međunarodnim obavezama.

– Pitajte Ujugure iz Kine ili aktiviste za ljudska prava iz Vijetnama, oni vam mogu pričati o kambodžanskom lošem postupanju prema izbeglicama. Taj predlog je apsolutno sramotan i zaslužuje javnu osudu u regionu, od Pnom Pena do Kanbere i od UNHCR – saopštio je "Ferfaks".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here