M. Stanković
NA KRAJU IGRALI I S PUBLIKOM: Mladi folkloraši na bini

U Osnabriku, gradu koji nosi ime grad-mira, svake godine se održava Festival kultura u cilju zbližavanja brojnih etničkih grupa i negovanja miroljubivog suživota. Srpska Crkvena opština iz Osnabrika pri hramu Svetog Georgija se uvek s radošću uključivala u ovu gradsku manifestaciju, a tako je bilo i ove godine.

Na trgu ispred Gradske kuće zavijorile su se brojne, raznovrsne zastave, zasvirala muzika i zamirisali specijaliteti različitih kuhinja svih etničkih grupa koje žive u Osnabriku. Po lepom vremenu sve je vrvelo od razdraganih građana svih uzrasta, a sa centralne bine su odjekivali zvuci muzike i ređali se nastupi folklornih grupa. Naš štand je obilovao specijalitetima domaće kuhinje, a oko njega su se tiskali sladokusci u dugom redu. Ćevape je spremala Slavica Stefanović, a roštilj-majstori Marko Dabić, Dejan Škorić i Mile Zavođa imali su pune ruke posla. Gibanice, pite i kolači, koje su pripremile Irena Pavičević, Radmila Bera, Stela Zavođa i Iva Ognjanović su brzo “planuli”.

Najveća radost za svaku srpsku dušu je bio nastup naše dece, članova crkvenog folklora Božur, pod budnim okom Biljane Dabić. Uzvici oduševljenja i aplauzi su bili izraz podrške i radosti.

Nastup folklorne grupe je započeo uz “Hajd’ povedi veselo”, pa je tako i bilo. Sledile su igre: “Vlajnice”, “Brankovo kolo”, splet: “Makazice”, “Moravac”, “Čačak”, “Tamo daleko” i na kraju “Šetnja”.

Za sam kraj je priređeno iznenađenje o čemu za “Vesti” govori Biljana Dabić koja već godinama sa velikim uspehom vodi crkveni folklor.

– Na kraju sam zamolila voditelje programa da nam dopuste još jednu tačku, a to je bilo “Užičko kolo”, koje su povela deca skočivši sa bine u publiku i tako se rasplelo naše srpsko kolo po celom trgu ispred Gradske kuće. U kolo su se uhvatili i Nemci i voditelji programa koji su napustili binu. Nezapamćen događaj i doživljaj – rekla nam je Biljana Dabić koja već godinama sa velikim uspehom vodi crkveni folklor.

NERAZDVOJNI DRUGARI: Andrija Dabić i Slavko Martić
NAJMLAĐI: Sestre Lena (4) i Vasilija Desančić (3) sa Danilom Aranitovićem (5)

Dve grupe

Folklorna grupa Božuri ima stariju i mlađu grupu u kojima nastupaju: Nikola, Teodora, Mila, Jovan, Emilija, Slavko, Helena, Andrija, Nemanja, Lena, Iva, Dejana, Marina, Emilija, Miljan, Mila, Katrin, Maja, Darija, Elena, Miloš, Danilo, Vasilija i Lena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here