I Srbi u defileu

0

Članovi KUD Soko: Uoči uključivanja u svečani defile
 

Među učesnicima u ovoj povorci prvi put su se našli kao predstavnici srpske zajednice u Minhenu – članovi KUD-a Soko, koji su sa srpskom zastavom u narodnim nošnjama iz Šumadije, Bosilegrada i Glamoča, prošli kroz ceo grad pozdravljeni od publike duž čitave trase svečanog defilea.

Na posebnim mestima bile su postavljene i tribine odakle se mnogo udobnije i preglednije mogao pratiti prolazak učesnika.

Iako vreme nije bilo po želji organizatora i posetilaca, ipak je otvaranje prošlo na najbolji način.

 

Šator Hofbroj pivare: U subotu bio pun već u devet sati
 

Gradonačelnik Minhena Diter Rajter je sa četiri udarca drvenim čekićem, po tradiciji tačno u podne, u šatri Šotenhamel, otvorio prvo bure od 100 litara piva i nazdravio sa Horstom Zehoferom, predsednikom bavarske vlade.

To je bio simboličan početak ovogodišnjeg Oktobarfesta koji traje do 5. oktobra.
Tokom 16 dana trajanja vašara, očekuje se poseta od preko šest miliona gostiju iz Evrope i celog sveta.

 

Diter Rajter sa prvom kriglom piva
 

O tome kakva vašarska atmosfera vlada u Minhenu govori i podatak da je u subotu već od sedam sati ujutru formiran red ispred šatora Šotenhamel, gde je potom tek u podne natočena prva litarska krigla piva.

Kroz grad su prošle konjske zaprege minhenskih pivara vozeći burad i tako stigle na Terezijenvize, uz muzičku pratnju i aplauze nekoliko hiljada gostiju vašara.

Litar piva skuplji od 10 evra!
Šesnaest velikih šatora, od kojih neki primaju i po 10.000 gostiju, otvorilo je svoja vrata i već u ranim popodnevnim časovima u mnoge šatore više se nije moglo ući, jer su bili popunjeni do poslednjeg mesta. Oktobarfest će proteći u znaku piva i bavarskih specijaliteta, ali i raznovrsnih zabavnih sadržaja koji su zanimljivi za mlade. Prva dva dana Oktobarfesta svedoče da je poseta izvanredna, da se ne gleda mnogo na cene koje su iz godine u godinu sve više. Tako litarska krigla piva košta i preko 10 evra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here