I stranci državni činovnici?

0

Jedan od skupova u organizaciji Saveta stranaca u Minhenu

 

 

Ovaj pokušaj je dobio podršku, pogotovo u Savetu stranaca, tako da je ovih dana održana i zanimljiva rasprava na temu većeg zapošljavanja stručnih, obrazovanih mladih ljudi koji imaju strano poreklo.

Ova tema vrlo je aktuelna za strance koji imaju kvalifikacije za rad u državnoj upravi i raznim gradskim službama, ali i već zaposlene u njima, zbog stalno naglašavane "interkulturne kompetentnosti" i spremnosti da u svom radnom okruženju prihvate mlade strance.

U materijalu koji se bavi temom većeg zapošljavanja školovanih stranaca u gradskoj upravi, kaže se da je to sistematski i dugoročan proces, a uspeh njegove realizacije doprineo bi da se i u drugim oblastima i nivoima vlasti u gradu i pokrajini Bavarskoj – krene ovim putem.

Sa otvaranjem mogućnosti da se u gradskoj upravi i raznim službama zapošljavaju stranci počelo se tek poslednjih nekoliko godina, a osnovni razlozi su bili pokretljivost radne snage, redovno i prevremeno penzionisanje, napuštanje posla, zamena u vreme godišnjih odmora.

Sudeći po podršci koju ovoj inicijativi daju Savet stranaca i gradske nadležne službe, u sledeće tri godine trebalo bi očekivati značajnije rezultate u oblasti zapošljavanja osoba migrantskog porekla u državnim službama i na poslovima koji su donedavno bili namenjeni isključivo nemačkim državnim činovnicima.
 

U vrhu državne uprave 1,7 odsto onih sa migrantskim poreklom

 

Podnosioci zahteva, poslanici Zelenih i Roze liste u Skupštini grada, naveli su i nekoliko zanimljivih podataka. Samo 1,7 posto stranaca radi u državnim službama sa titulom visokog funkcionera, u rangu viših ih ima 2,68 odsto, a na jednostavnijim poslovima radi 17,05 odsto stranaca sa pasošem zemlje iz koje su došli u Minhen. U isto vreme, na poslovima za koje nije potrebno neko obrazovanje, zaposleno je 49,52 odsto stranaca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here