J. L. Petković

Izjave Haradinaja, Kurtija i drugih o pripajanju južne srpske pokrajine Albaniji, predstavljaju ozbiljnu pretnju miru, ocenio je predsednik DSS Miloš Jovanović.

Jovanović u izjavi za javnost podseća i da je albanski premijer Edi Rama više puta izjavio da “Albanci koji žive u dve države treba da se ujedine”, da se već godinama održavaju zajedničke sednice prištinske i albanske vlade i da se zaključuju različiti sporazumi, među kojima je i onaj o vođenju usaglašene spoljne politike.

– Više je nego jasno da se radi o politici sprovođenja ideje stvaranja Velike Albanije i da se to čini uz aktivnu podršku SAD i prećutnu podršku EU – tvrdi Jovanović.

Evropska unija, kako smatra, gromoglasnim ćutanjem na pretnje mogućom jednostranom promenom granica pokazuje potpuno nerazumevanje strahovitih posledica eventualnog ostvarenja otvoreno nagoveštene spremnosti Albanije da izvrši agresiju na Srbiju, pripajanjem dela njene teritorije.

– Na opasnost takvog razvoja događaja, reakcijom na izjave kosovskih secesionista, upozorila je samo Ruska Federacija. SAD i EU uporno i upadljivo ćute – naveo je lider DSS.

Srbija ove činjenice treba da ima u vidu, boreći se da se pitanje suživota Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji reši dijalogom, a u skladu sa Ustavom Srbije i Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, kazao je Jovanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here