Odvajkada čovek teži da živi večno. Zato postoji nebrojano legendi o lekovitim izvorima, magičnim eliksirima i predmetima koji mogu da iscele organizam. Danas u modernom dobu zahvaljujući bioničkim delovima, matičnim ćelijama i drugim naučnim dostignućima “rezervni” delovi za čovečanstvo nisu više plod ljudske mašte.

Ono što malo ljudi zna jeste da je organizam čudesna tvorevina i da on mahom sam sebe leči. Tako se koža obnavlja za nepunih mesec dana a sva oštećenja na najvećem organu na telu iščeznu za 28 dana. Kosti su nešto sporije, kada je u pitanju njihova “popravka”. Njima treba oko desetak godina da bi nakon povrede bile u savršenom stanju. Creva i crevna flora su najagilnije kada je u pitanju samoisceljenje. Smatra se da se ćelije u digestivnom traktu obnavljaju na svaka tri do četiri dana.

Donedavno se mislilo da kada se srce ošteti nakon infarkta ili neke druge bolesti da mišićno tkivo ovog organa koji jedini ne odmara, nije podložno regeneraciji. Istraživanja su pokazala da “pumpa” života ipak može da se obnovi čak i nekoliko puta u toku života. Medicinske studije iz dana u dan otkrivaju da pojedine namirnice sadrže blagodetne supstance koje stimulišu obnavljanje ćelija srčanog mišića. Neke od njih postoje u crnom grožđu i crnoj čokoladi.

Nervima nema pomoći

Za sada medicina ukazuje da kada nervi stradaju njima nema pomoći. Moždane ćelije se ne regenerišu i zato ih treba čuvati. Ipak, postoje istraživanja na životinjama koja daju nadu da će i mozak moći da se “podmladi”. Naučna istraživanja iz 2010. godine tvrde da kombinacija borovnice, zelenog čaja i jedinjenja koga ima u junetini i ribi, pomaže nervima kod životinja sa neurodegenerativnim bolestima.