Igre sa nedužnom decom

0

Zoran Dukić na pikniku
 

"Izvor" je počeo rad pre tri godine, kao ansambl pri parohiji Svetog Luke u Liverpulu. Od pre godinu dana, deluju samostalno. U čemu je problem upitali smo Zorana Dukića, koji vodi društvo u ime roditelja.

– Zbog određenih problema koji su nastali u komunikaciji između crkveno-školskog odbora i roditelja – kaže Dukić.
 

Prema njegovim podacima, većina roditelja čija su deca igrala u folkloru odlučila je da se izdvoji.
 

– Dok smo bili pri crkvi, bilo je 86 dece, sada je nešto manje, neka deca su odrasla, otišla na fakultete, pa danas njih 70 do 75 dolazi na probe. Mi smo registrovani, samostalno se finansiramo i plaćamo sve obaveze, uključujući osiguranje.

Od Dukića saznajemo da su nesuglasice između roditelja i uprave nastale zbog – koreografa. Uprava je smatrala da njihov stari koreograf treba da bude zamenjen (pre više godina pozivan je pred sud), ali se roditelji nisu slagali. Dokazivali su da koreograf kome poveravaju decu ima čist dosije u policiji i odobren rad sa mladima. Takav dokument predao je i crkvi. U upravi su, kaže Dukić, na kraju tvrdili da navodno imaju dokumente koji dokazuju suprotno, ali ih roditeljima nikad nisu pokazali?!

– To su naša deca, zar bismo mi svoju decu poverili nekome za koga nešto postoji? – pita se on.

Od kako su otišli, međutim, Izvor prati glas grupe s kojom ne treba imati posla.

– Sa nastupima zaista imamo velikih, nerazumljivih problema. Te prepreke s kojima se suočavamo su nepredvidive jer dolaze iz više pravaca i nije nam jasno zbog čega se to dešava.

Na primer?
– Recimo, kad se radilo o nastupu na najvećem folklornom festivalu u Australiji, lane u Bonirigu, mi smo podneli zahtev za učešće, kao uredno registrovano društvo u ovoj multikulturalnoj zemlji. Rečeno nam je da smo zakasnili s prijavom.
 

Dukić dodaje i da su bili gosti jedne crkve u Melburnu, ali…
– Sami smo sve finansirali, išlo je i 40-50 roditelja. Računali smo da će to biti fantastično druženje sa decom iz cele Australije. Sutradan po našem nastupu, međutim, sveštenik je dobio ogromne kritike zbog toga što je dozvolio "Izvoru" da učestvuje. Sveštenik je, naravno, postupio po normalnom razmišljanju da su to srpska deca.

 

Neće ih na festivalima

Srpska deca: Mališani iz Izvora
 

Dukić tvrdi da im nije dozvoljeno učešće na Srpskom festivalu u Darling Harburu ove godine.

– Pokušali smo da o tome razgovaramo sa vladikom australijsko-novozelandskim, kod koga smo uredno zakazali, ali on je zbog obaveza bio odsutan i nije bio u stanju da nas primi. Primio nas je, kao zamenik, sveštenik Miodrag Perić. S njim smo pokušali da razgovaramo o rešenju da naša deca nastupaju, da pokušamo da prevaziđemo te probleme. Nismo došli do rešenja. Saopšteno nam je da, ako nastavimo da funkcionišemo kao samostalna grupa, nema šanse da ćemo nastupiti ni na jednom festivalu. Takođe, da u slučaju ako se i kao grupa organizujemo u bilo kojoj crkvenoj opštini, nećemo moći da nastupimo sve dok naš stari koreograf vodi ansambl.

"Vesti" su zamolile komentar od predstavnika mitropolije SPC, ali ga do zaključenja ovog broja nisu primile.

Ostaju pri svome

Dukić ističe da oni zasad nemaju nameru da menjaju koreografa.

– Mi smo tim koreografom prezadovoljni i onda kad smo bili pri crkvi i sada. Grupa savršeno funkcioniše, čemu je potvrda i današnji piknik – roditelji su odlučni da, dovodeći decu da igraju, služe očuvanju naše kulturne baštine, folklora pre svega.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here