Vesti
Rade Sarić ispred kompozicije Vaskrsenje Hristovo

Na galeriji Hrama Vaskrsenja Gospodnjeg u Frankfurtu je u toku ikonopisanje najveće ikone u Hramu, Uspenje Presvete Bogorodice. Sa završetkom ove ikone, koje se očekuje krajem marta ili početkom aprila ove godine, biće privedeni radovi na ikonopisanju hrama na Galusu.

Po rečima Rada Sarića, ikonopisca koji je do sada uradio sve ikone u hramu, Uspenje Presvete Bogorodice se trenutno radi i to je poslednji deo kompozicije. Do sada je na galeriji završeno, Krštenje Hristovo, Vavedenje Bogorodice, Preobraženje Hristovo, Vaskrsenje Lazarevo.

Stojeće figure

Prethodno je Rade Sarić u proleće prošle godine ikonopisao kompletan zid na levoj strani broda.

“U toj fazi su urađene su kompozicije, Neverovanje Tomino, Raspeće Hristovo, Ulazak Hristov u Jerusalim, a centralna kompozicija je scena Vaskrsenja Hristovog, prazniku kome i ovaj hram posvećen. Ta scena se nalazi u centralnom delu na levom zidu i pored nje su urađene stojeće figure srpskih svetiteljki, Svetu caricu Teodoru, Svetu Angelinu srpsku i Svetu caricu Milicu, kao i svetih prevednih svetih Bogootaca, Svetog Save osvećenog, Svetog Simeona Stolpnika, Svetog Prohora Pčinjskog, Joanikija Devičkog, Svetog Petra Koriškog i Svetog Aleksija, čoveka Božijeg”, rekao nam je Rade Sarić.

Medaljoni

“U ovoj poslednjoj fazi se, hvala Bogu, primičemo završnim radovoma. U sledećoj fazi treba da se uradi donji parapetni deo sa nekim medaljonima. Kada se to uradi ostaće samo ovaj deo spoljne strane galerije (ograde) gde će biti medaljoni sa svetiteljima. Sa time će da se okonča ikonopisanje koje sam započeo 2017. godine i radio sam u fazama po dva ili tri meseca, pa se to zato toliko produžili. Da je rađeno u jednom zamahu bilo bi dovoljno dve godine da se sve ikonopiše. Raspored živopisa u celom hramu je duboko osmišljen da se uklopi kanonski način oslikavanja pravoslavnih crkava sa ovom arhitekturom koju sam ja zatekao ovde. Gledano je da se ispoštuje sve i u okviru ovoga da se maksimalno što bolje uklopi sa vitražima na prozorima. Raspored je Hristocentričan, što znači da, kada čovek stane u centru Hrama i na koju stranu da pogleda, Hristos je u centru. Kada smo okrenuti prema oltaru, Hristos je gore u centru, kada smo okrenuti prema levom zidu, Hristos je u centru na Vaskrsenju Hristovom, a kada se okrenemo ka desnoj strani zida, Hristos je takođe u centru u sceni rođenja Hristovog. A kada se okrenemo ka ulazu u Hram, Hristos će biti u centru u sceni Uspenja Bogorodice”, rekao nam je Rade Sarić.

Poslednja kompozicija

“Naš dragi ikonopisac Rade Sarić privodi polako kraju ikonopisanje našeg hrama na Galusu. To je poslednja kompozicija, Uspenje Presvete Bogorodice ili kako je u našem narodu poznata kao Velika Gospojina koja će biti najveća u Hramu. Pre svega sam zahvalan Bogu, našem freskopiscu Radu koji je ovde smireno, tiho i strpljivo radio i našem narodu koji nas podržava u svemu što ovde radimo”, rekao nam je na kraju otac Simon Turkić, starešina Pravoslavne crkvene opštine Frankfurt.

Ikona Uspenje Presvete Bogorodice na galeriji hrama

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here