Imami (ni)su nevini!

0

Posle nedavnih hapšenja petnaestorice imama na Kosovu osumnjičenih da su radili na "opasnoj indoktrinaciji" stanovništva, oglasio se Nikolas Blanšo, predsednik Švajcarskog islamskog centra tražeći da oni "smesta budu oslobođeni" – prenose švajcarski mediji.

Brani kolege na Kosovu: Nikolas Blanšo
 

Blanšo pripisuje vlastima na Kosovu "nedemokratsko postupanje" tvrdeći da lično, godinama poznaje uhapšenog imama Šefćeta Krasnićija.
Povodom optužbi da su Krasnići i drugi imami propovedali radikalni islam i učestvovali u regrutovanju dobrovoljaca za ratište u Siriji, Blanšo kaže da su te optužbe neosnovane.
– Talasi hapšenja imama na Kosovu izraz su spektakularnih napora da se prikrije tekući politički haos oko formiranja vlade – ocenjuje Blanšo.
Da svi muslimanski prvaci u Švajcarskoj ne dele mišljenje Nikolasa Blanšoa govori i izjava imama džamije u Bernu Mustafe Memetija koji je za "Zonatgs cajtung" izjavio da i on poznaje Krasnićija i da je "njegova poruka opasna".
List prenosi da je Krasnići poznat u Švajcarskoj jer je u više navrata dolazio da drži predavanja.
Memeti opisuje Krasnićija kao radikalnog imama i ocenjuje da mladi ljudi koji dozvoljavaju da ih neko ubedi da odu u "sveti rat" zapravo imaju "psihološke probleme".

 

Partija Lisba na meti
Prošle srede u nizu istovremenih akcija kosovska policija uhapsila je 15 lica osumnjičenih za propagandu radikalnog islama i regrutovanje dobrovoljaca za džihad u Siriji i Iraku.
Policija nije objavila imena uhapšenih, ali su lokalni mediji preneli da je reč o 12 imama i predsedniku islamske radikalne stranke Lisba.

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here