Kosovo online

Predsedenik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je Srbija prva po nivou stranih direktnih investicija na Zapadnom Balkanu, u periodu od tri godine.

– Imamo 62 odsto ukupnih investicija Zapadnog Balkana, 52 odsto ukupnog BDP-a, 55,5 odsto ukupnog izvoza, svi to znaju i zato je Srbija važna – rekao je on.

Ekonomija napreduje

Aleksandar Vučić je govoreći za TV Prva o ekonomiji istakao da ona napreduje, a da bi nastavila ubrzanim tempom mora da obezbedi političku osnovu, a to su mir, stabilnost, sigurnost.

– Moramo da budemo fokusirani na ciljeve koje smo sebi postavili sa planom razvoja do 2027. godine. To je toliko ozbiljan plan i program i ne sme da bude nijednog dana zaboravljen. Da radimo vredno da bismo ga ispunili, da privlačimo investitore, podstičemo domaći preduzetnički duh, a da ne povećavamo stopu javnog duga u bruto nacionalnom dohotku. Sve to moramo da radimo, a da obezbedimo i sigurnost, stabilnost i mir – rekao je Vučić.

Bez usredsređivanja na rezultate, kako je ukazao, ništa nećemo postići.

– Zato sam ljut kad vidim da mnogi u izvršnoj vlasti ne razumeju to. Ne tražim od njih da svaku subotu i nedelju rade, ali tražim manje neradnih dana nego što imaju obični ljudi – rekao je predsednik.

Vučić je naglasio i da je ponosan što je država uspela da Er Srbiju podigne iz mrtvih i sada je najbolja kompanija u regionu.

U Minhenu, gde je bio na bezbednosnoj konferenciji, imao je, kako je rekao, sastanak sa svima koji su važni za Srbiju. Istakao je i da će se tražiti rešenje za situaciju na Kosovu i Metohiji.

Rešenje za KiM

Vučić smatra da će pozicija Beograda u odnosu na Moskvu biti teža posle smrti ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog, zbog geopolitičke situacije, ali će država učiniti sve da sačuva mir, bezbednost i nastaviti da ekonomski jača.

– Nadam se da će se naći najbolje rešenje da Srbi na KiM ostanu da žive u svojim domovima nakon ukidanja dinara – kazao je i dodao da ne zna kakvo će biti rešenje, a kad bude znao predočiće ga javnosti.

Srbija, prema njegovim rečima, neće uvesti sankcije Rusiji.

– Nije pitanje da neko dođe i kaže, ajde sad uvedite sankcije, pošto znaju da to nije moguće. Da li vam se u izgled stavljaju neke lošije stvari, neki problemi, neki pristupi određenim fondovima, mogućnost da utičete na napredak Srbije? Da, naravno, logično. I toga će tek biti – rekao je Vučić.

Smatra da se nikakvo pitanje ni oko čega ne bi postavljalo da je Srbija uvela sankcije Rusiji i da bi on bio “šampion demokratije i dobitnik brojnih nagrada, uključujući i Nobelovu”.

– Posebno je važno da Srbija, i pored stalnih pretnji sankcijama zbog nepriznavanja Kosova i odnosa prema Moskvi, nema nijednu uvedenu sankciju i nastaviće da ispunjava svoje ekonomske planove – rekao je on i najavio skoru posetu Francuskoj i susret sa predsednikom Emanuelom Makronom.

Prebrojavanje i sabiranje

Aleksandar Vučić je istakao da je na konferenciji u Minhenu primetio navijački pristup.

– Smrt Navaljnog je još jedna iskra u razgoreloj vatri. U Minhenu smo videli navijački pristup, prebrajanje i sabiranje kako da se pobedi neprijatelj, a ne dugoročni pogled u budućnost – naveo je i dodao da je, naravno, tragično kada tako mlad čovek kao što je Navaljni izgubi život.

Ponosan na proslavu

Predsednik je kazao da je ponosan na to kako je obeleženo Sretenje, da je bilo više od 50 različitih izložbi i stotine manifestacija.

– Ponosan sam i na vatromet, i na topovsku paljbu, ponosan na otvaranje 50 i 60 muzeja sa postavkama slika od Nadežde Petrović, na divne glumce koji su odigrali bezbrojne predstave sa istorijski važnim temama, ali i sa onim što nas čeka u budućnosti – rekao je Vučić.

Retke bolesti

Aleksandar Vučić je rekao da se u Srbiji mnogo više besplatno leče retke bolesti nego u drugim najrazvijenijim zemljama sveta.

– Ulaganja u retke bolesti 55 puta su veća u odnosu na 2012. godinu – kazao je predsednik.