Investitore spajamo sa istokom i zapadom

0

Dobar odziv ulagača: Blažević, Petrikić i Radovanović
 

Ona je tokom prezentacije "Nova Srbija: Predstojeća privatizacija 502 preduzeća na bazi novog Zakona o privatizaciji" u organizaciji Austrijsko-srpskog privrednog foruma, ukazala da Srbija ima mnogo stvari koje je razlikuju od drugih zemalja u okruženju.

S tim u vezi je istakla da je Srbija na granici istoka i zapada, da je odlično mesto za lociranje operacija za opsluživanje klijenata u EU, jugoistočnoj Evropi i na Bliskom istoku.

Radovanovićeva je objasnila da Srbija, iako je započela pristupne pregovore sa EU, ima i dalje sve benefite poslovanja izvan unije.

Potencijalnim investitorima na skupu, u čijoj organizaciji su pomogli Ambasada Srbije u Beču i Privredna komora Srbije, ona je prenela i ekonomske podatke kao što je činjenica da srpski izvoz pet godina raste za 25 odsto i da se predviđa dalji rast istom brzinom, uz istovremeno smanjenje uvoza.

 

Procedura

Kako je ukazala Ivana Ranković-Blažević Agencija sada mora u roku od 45 dana da pregleda podneta pisma, predloži, potom, Ministarstvu privrede, model i metode privatizacije. Predlog će, prema njenim rečima, zavisiti od interesovanja investitora, vrednosti kapitala, strateškog značaja kompanije i broja zaposlenih. Zatim, kako je ukazala, ministarstvo ima 30 dana da donese odluku o modelu, metodi i merama privatizacije. Prva prodaja, kako očekuje, uslediće u januaru iduće godine.
Radovanovićeva i Blaževićeva su istakle da će se početi sa kompanijama koje imaju najveći broj pisama zainteresovanosti, te da će tenderi krenuti u decembru sa njima.

Srpski sistem, prema njenim rečima, je ohrabrujući za investitore, a geografski položaj, mali troškovi poslovanja, odlično obrazovana radna snaga i specijalni sporazumi koji otvaraju tržište od milijardu ljudi su prednosti naše zemlje.

Radovanovićeva je podsetila da je srpska vlada usvojila set zakona kojim pospešuje investicionu klimu, a da zakonom o privatizaciji država želi da privuče sofisticiraniju tehnologiju i sredstva.

– Nadamo se da će austrijski investitori iskoristiti šansu u novom procesu privatizacije. Delujte brzo a mi obećavamo da ćemo učiniti sve da budemo najbolji partner za vas – poručila je ona ukazujući da i posle isteka roka za predaju pisama zainteresovanosti, postoji mogućnost učešća u privatizaciji 502 ponuđena preduzeća.

 

Razgovori

Radovanović i Blažević su kao posebno interesantne mogućnosti za investicije za potencijalne austrijske ulagače one su predstavile RTB, JP PEU Resavica, Galeniku, Petrohemiju Pančevo, hotel Slavija, hotele na Kopaoniku i Zlatiboru, Simpo, Ikarbus.
Predsednik Austrijsko-srpskog poslovnog forima Radivoje Petrikić ukazao je na odličnu saradnju, kako na ekonomskom, tako i političkom polju između Austrije i Srbije.
On je istakao da je Srbija prethodnih meseci sprovela zapažene reforme, koje treba da poboljšaju investicionu klimu.
Posle prezentacije austrijski preduzetnici imali su priliku da lično razgovaraju sa predstavnicama Agencije za privatizaciju.

Direktorka Centra za privatizaciju Ivana Ranković-Blažević objasnila je detalje procesa privatizacije, ocenivši da je novi zakon pojednostavio proceduru. Ona je naglasila da je Agencija zadovoljna odgovorom potencijalnih investitora posle isteka roka za predaju pisama zainteresovanosti, koji je bio 15. septembar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here