Tanjug/AP
Berlin, nesreća na autoputu

Vlasti Berlina istražuju slučaj koji se dogodio u centru grada na autoputu, kada je jedan Iračanin namerno izazvao više saobraćajnih nesreća. Smatra se da se radi o islamističkom napadu i trostrukom pokušaju ubistva.

 

Na konferenciji za štampu u sredu popodne u Berlinu, Martin Steltner, portparol berlinskog javnog tužilaštva je izjavio da je uhapšeni Iračanin „praktično lovio motocikliste“. U ovom što se sada zvanično naziva – islamistički napad sa tri pokušaja ubistva – za sada nema indicija o tome da je bilo više napadača. Međutim, istraga o mogućim saučesnicima se nastavlja.

Rečeno je takođe da je Iračanin poznat policiji zbog više krivičnih dela, između ostalog zbog nanošenja telesnih povreda. Takođe se vodi kao kontakt-osoba jednog potencijalno opasnog islamiste, ali samo zato što su ta dvojica muškaraca nekoliko meseci bili smešteni u istoj spavaonici, navode istražitelji. Do sada nije bilo naznaka za blisku ličnu vezu njih dvojice ili Iračanina sa drugim radikalnim islamistima.

Istražitelji kažu da je u to vreme dok je bio smešten u domu za potražioce azila takođe vikao „Alah je veliki” i pretio da će ubiti mnoge ljude. Očigledno da je zbog toga već bio i na psihijatrijskom lečenju.

Tridesetogodišnji Iračanin ušao je u Nemačku 2016. godine. Njegova molba za azil je odbijena, a onedavno je iznajmio u stanu u Berlinu. Prema podacima ARD, prilikom pretresa njegovog stana nije pronađeno oružje. Podaci iz kompujtera se još istražiju.

Prema istrazi, u utorak nešto pre 19 časova, jedan vozač opela namerno je izazvao nekoliko saobraćajnih nesreća. Najmanje tri osobe su teško povređene, a tri druge lakše. Navodi se da je taj čovek na licu mesta upozorio da kod sebe ima sanduk municije. Međutim, policijski specijalci nisu u sanduku pronašli ništa sumnjivo – samo alat.

Kako je policija potvrdila za regionalni javni servis RBB u sredu ujutro, muškarac je 30-godišnji Iračanin. On je uhapšen i nalazi se u pritvoru. Istražitelji su još tokom noći posumnjali u političku ili versku pozadinu slučaja, ali nisu isključili ni mentalnu bolest.

„Alahu Akbar“

Jedna portparolka policije u sredu ujutro rekla je za RBB da izjave uhapšenog vozača sugeriršu da se radi o „religiozno motivisanom napadu“. Prema informacijama berlinskog lista Tagesšpigel, osoba koja je izazvala nesreću uzviknula je „Alahu Akbar“ i rekla: „Niko da se ne približava, inače ćete umreti“.

Istragu je sada preuzela državna bezbednost. Najavljeno je da će glavna tužiteljka Berlina, Margarete Kopers, danas popodne o rezultatima istrage obavestiti pravni odbor parlamenta Berlina, koji je grad-savezna pokrajina.

Portparolka policije je saopštila da su svedoci stekli utisak da su sudari izazvani namerno. 30-godišnji muškarac je svojim vozilom naletao na druge automobile, motocikle i vozača skutera. Nakon što mu je auto stao, on je izašao i stavio jedan sanduk na ulicu, tvrdeći da je unutra opasan predmet.

Ništa opasno nije pronađeno

Forenzički tehničari skenirali su metalni sanduk koja je ličio na sanduk za municiju. Prema policiji, sanduk je otvoren mlazom vode pod visokim pritiskom – i nije pronađeno ništa opasno, samo alat. U automobilu 30-godišnjeg Iračanina nisu pronađeni tragovi eksploziva.

Nakon sinoćnjeg incidenata, veliki deo auto-puta u centru Berlina u potpunosti je bio zatvoren u oba smera. Vozači su na Tviteru javljali da čekaju tri sata. Pogođeno je bilo oko 300 ljudi. Iz predostrožnosti su morali da napuste auto-put peške.

Trenutno je blokiran samo još deo između Kurfurstendama i Hoenzolerndama – tu gde se incident dogodio. Policija još uvek istražuje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here