Iran: Amerika jedno priča a drugo radi

0

"Nova administracija i predsednik tvrde da su zainteresovani za pravedne i fer odnose, pišu pisma i šalju poruke govoreći da su spremni za normalizaciju odnosa sa Islamskom Republikom, ali u praksi oni rade suprotno", rekao je Hamnei u govoru koji je održao u svetom gradu Mašadu povodom iranske Nove godine a koji je prenosila državna televizija, javio je Rojters.

 

Pritom Hamenei nije direktno spomenuo američkog predsednika Baraka Obamu koji je u jučerašnjem govoru ponovo pozvao Iran, kao pre godinu dana, na dijalog sa SAD.

Ali Hamnei

Pre godinu dana Obama je Teheranu bio ponudio "novi početak" u diplomatskim odnosima, što je Iran odbacio, a odnosi dve zemlje su se potom još pogoršali, naročito posle brutalnog obračuna iranskog režima sa pristalicama opozicije koji su protestvovali posle predsedničkih izbora zbog navodnih nepravilnosti.

 

Obama je u subotu naveo da uprkos tome što američka vlada sarađuje sa međunarodnom zajednicom na sankcionisanju Irana zato što "odbija da ispuni svoje međunarodne obaveze", toj zemlji nudi diplomatski kontati i dijalog.

 

Iran ne pristaje da odustane od svog nuklearnog programa čiji je cilj, kako smatraju zapadne sile, proizvodnja atomskog oružja. Zato su Ujedinjene nacije nametnule Teheranu sankcije, pooštrene kasnije nekoliko puta.
 

Teheran odbacuje te optužbe i tvrdi da razvija nuklearni program isključivo u mirnodobske svrhe.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here