Iranke skidaju hidžab i na FB pokazuju šta je život

0

Željne sunca i vetra u kosi: Jedna od Iranki koja se pokazala na Fejsbuku
 

Stranica "Skrivena sloboda" sadrži fotografije žena bez vela. One su se fotografisale same, sa prijateljima ili sa partnerima, na različitim lokacijama, sa komentarima poput: "Mrzim hidžab. I ja volim da osetim sunce i vetar u kosi. Da li je to veliki greh?".

 

Poslednjih  35 godina, od islamske revolucije u Iranu, žene ne mogu da napuste kuću bez marame, a kazne zbog kršenja zakona su ili novčane, ili zatvor.

 

"Moja kosa je kao talac vlade, koja još drži mnogo talaca", kaže Mesih Alinedžad, osnivač ove Fejsbuk stranice i iranska politička novinarka koja živi u Velikoj Britaniji.

 

Alinedžad je na ovu ideju došla nakon što je na svom Fejsbuk profilu objavljivala fotografije bez hidžaba. Dobila je brojne lajkove, a druge žene su počele da joj šalju svoje fotografije u istom maniru. Iako je poznata kao žestoka kritičarka vlade Irana, Alinedžad tvrdi da njena stranica nije politička.

 

"Ove žene nisu aktivistkinje, već obične osobe koje govore iz svog srca", poručila je osnivačica stranice, koja za sada ima 150 fotografija na kojima su žene na plažama, na ulicama, u prirodi, same, sa prijateljima ili partnerima i naravno – bez marama.

 

Jedna od žena koja je objavila svoju fotografiju napisala je: "Moj problem nije što moram da nosim hidžab, već što nemam izbora", dok je druga istakla: "Skrivena sloboda znači da barem nekoliko sekundi mogu da budem ono što želim".

 

Hidžab je kontroverzno pitanje u Iranu. Nedavno je pokrenuta kampanja koja podseća žene da pokriju glave, a ismejana je na društvenim mrežama gde su žene upoređivane sa čokoladom u omotu. Ipak, mnogi koji podržavaju nošenje hidžaba tvrde da je to važan deo islamskog prava, a prošle nedelje su na demonstracijama u Teheranu okupljeni pozivali na strožiju primenu zakona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here