EPA/Ronald Wittek
Volfgang Išinger

Nemački diplomata i bivši izaslanik Evropske unije u pregovorima o statusu Kosova Volfgang Išinger rekao je da se nada konačnom dogovoru Beograda i Prištine pre izbora u SAD i EU koji će biti održani 2024. godine.

Dodaje da je veoma dobra i važna stvar što su Berlin, Brisel i drugi već preusmerili pažnju na ovaj deo regiona radi stvaranja trajne stabilnosti.

– Svakako se nadam. Mislim da je to hitno pitanje. Nije u redu da smo u poslednjih 14 godina napravili sitne korake, ali nismo uspeli da se nosimo sa velikim pitanjima regionalne stabilnosti. Ovo nema veze samo sa Kosovom, već sa celim regionom. A ima i niz nerešenih pitanja kao što su Severna Makedonija i Bugarska. Tako da je veoma dobro i veoma važno što su Brisel, Berlin i drugi preusmerili svoju pažnju na zapadni Balkan. Uvek sam govorio u prošlosti da ako ne možemo da pomognemo u stvaranju trajne stabilnosti u ovom delu Evrope, nećemo uspeti u našoj fundamentalnoj misiji stvaranja mira i stabilnosti u Evropi, jer je ovo deo Evrope – rekao je Išinger.

Istakao je da ako Evropa ne uspe da uspostavi stabilnost u ovom delu regiona, onda će osnovna evropska misija stabilnosti potpuno propasti jer je Zapadni Balkan deo Evrope.

2 COMMENTS

  1. Што би Србија била блесава да форсира договор до 2024. године, када ће тада у САД доћи Трамп на власт или неко ко није толико анти-српски орјентисан као што је Бајден??? О чему се овде ради? Србија ће сачувати мир и стабилност, а Запад треба да се позабави Албанцима који су цео рат на Косовоу и Метохији и иницирали !!! Имали су све – широку аутономију, језик, универзитете, били руководећи кадар у 91% предузеће која је градила Србија…а сада их експлоатише пар криминалаца и народ држи у сиромаштву !!! Шта су тражили то су и добили !!!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here