Istraga o NIS šokirala Moskvu

0

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je da pokretanje istrage o privatizaciji Naftne industrije Srbije (NIS) predstavlja "potpuno iznenađenje" za rusku javnost i kompaniju Gaspromnjeft koja je suvlasnik NIS-a.
"Otvaranje istrage izazvalo je široki i – što ne krijem – negativan odjek u ruskim medijima. Uz to je potrebno uzimati u obzir pozitivno usmerenje Rusa prema Srbima i dugu istoriju konstruktivne saradnje Rusije i Srbije", kazao je Čepurin za beogradsku "Politiku".
Ambasador je upitao zašto se rusko-srpska kompanija našla pod istragom baš sada, pet godina nakon privatizacije, i naglasio da Gaspromnjeft poštuje sve dogovore, koji su potpuno transparentni, što se ne može reći "o nekim drugim sporazumima s kompanijama
drugih zemalja".
Po njegovim rečima, NIS puni državni budžet Srbije "sa više od 14 procenata", što iznosi oko 1,2 milijarde evra, i danas je najuspešnije preduzeće u zemlji.
Ambasador je rekao da se, po njegovim saznanjima, istraga ne odnosi na rusku stranu, ne dovodi u pitanje dogovore s Rusijom i ne tiče se direktno menadžera kompanije.
"Nama kažu da je to pitanje ‘za unutrašnju upotrebu’", izneo je Čepurin i dodao da ne zna da li je premijer Aleksandar Vučić u razgovorima uspeo da umiri rusku stranu u vezi s istragom NIS-a.
 

"Nečiji interesi"
Upitan pod kojim okolnostima bi istraga ipak mogla da pokvari odnose Srbije i Rusije, Čepurin je rekao da "nema nikakvih razumnih razloga" za to ako obe strane rade u svom, "a ne u još nečijem interesu".

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here