Istraživanje: Pacijenti se često bude na operacionom stolu?

0

Pacijenti se žalili da su, uprkos anesteziji, imali neku vrstu svesnosti tokom operacije (Foto: Ilustracija)
 

Nekoliko stotina pacijenta izjavilo je da su imali "neku vrstu svesnosti" tokom zahvata. Većina tih slučajeva bila je kratkotrajna i dogodila se pre operacije ili nakon što je ona završena.

 

Ipak, u 41 odsto slučajeva buđenje je ostavilo trajne psihološke posljedice. Pacijenti su opisali različite osjećanja tokom buđenja na operacionom stolu – od panike i bola do šoka.

 

Najgori je osjećaj paralize i nemogućnosti komunikacije, navode autori studije, a prenosi BBC. Naučnici tvrde da se to događa, prosečno, tokom jedne od 19.000 operacija.

 

Lekari upozoravaju da bi posebno trebalo obratiti pažnju na žene koje dobijaju opštu anesteziju pri carskom rezu. To je zahvat koji se najčešće obavlja po hitnom postupku, a čak jedna od 670 žena mogla bi da ima neku vrstu svesnosti.

 

Stručnjaci kažu da se to događaja jer, s jedne strane, treba uspavati majku, a, s druge strane, ostaviti ostaviti bebu budnom.

 

Ukupno, najveći deo slučajeva buđenja pri operacijama događa se zbog neadekvatnog balansa lekova za opuštanje mišića koji se daju u kombinaciji s onima koji prigušuju svest – navode stručnjaci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here