Tanjug

Italijanski proizvođač će ponovo koristiti čuveno ime iz svoje istorije.

Fiat će ponovo u svojoj gami imati model Topolino, ali ovog puta to neće biti model nastao u projektnom birou italijanskog proizvođača, već prepakovani Citroen Ami/Opel Rocks-e. Ovaj mali urbani električni automobil već se proizvodi sa amblemima marki Citroen i Opel, a od slededće godine trebalo bi da se prodaje i kao Fiat Topolino.

Kako saznaje Carscoops, novi model je već predstavljen odabranim dilerima Fiata u Italiji, pre lansiranja na tržište zakazanog za 2023.

U pitanju je treći četvorocikl koji dolazi iz Stellantisa, nakon Citroena Ami koji je debitovao 2020. i skoro identičnog Opel Rocks-e koji je usledio 2021. Oba su dostupna u putničkoj i teretnoj varijanti, što bi takođe mogao biti slučaj i sa njihovim italijanskim “rođakom”.

Kada kažemo četvorocikl, to znači da zbog male maksimalne brzine od 45 km/h ovu vrstu vozila u Evropi legalno mogu da vozi i 15-godišnjaci.

Kako piše Automotive News Europe, Fiatov četvorocikl bi mogao da se dodatno razlikuje od preostala dva modela tako što bi imao sklopivi platneni krov. Ovo bi bilo prikladno s obzirom da je originalni Fiat 500 Topolino iz 1936. godine takođe bio dostupan u verziji sa otvorenim krovom.

Očekujte da će Fiat Topolino sa modelima Ami i Rocks-e deliti isti električni motor od 8 KS (6 kW) i bateriju kapaciteta 5,5 kWh. Podsećamo, Citroen Ami može da pređe do 75 km sa punom baterijom.

Novi Topolino će biti sličan po dimenzijama francuskom modelu, čija je dužina svega 2.410 mm, a u gami Fiata će zauzeti poziciju ispod električnog 500 i naslednika Pande koji će takođe imati pogon na struju.

Citroen je 2021. prodao 9.183 primerka Amija. U 2022. Stellantis planira da proizvede 15.000 jedinica Citroena Ami i 5.000 jedinica Opel Rocks-e. Oba modela se proizvode u Maroku, a očekuje se da će kapacitet fabrike porasti na 35.000-40.000 vozila godišnje 2023. za sve tri verzije malog električnog četvorocikla.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here