Ivana usavršava nemački i zarađuje

0

Nema predaha: Ivana Stamenković na radnom mestu
 

Vaskršnji praznici bili su dodatni razlog da ljubitelji skijanja, ali i oni sa zdravstvenim problemima, posete brojne zimske centre, od kojih su mnogi istovremeno i vazdušne banje, kako bi se osvežili za nove radne izazove.

 

Među brojnim mestima, smeštenim u Alpima, poznata banja Bad Gastajn predstavlja omiljenu stanicu za turiste. Sjajno iskorišćene prirodne lepote i položaj na kojem se nalazi ovo mesto, koje broji jedva 5.000 stanovnika i pripada nacionalnom parku Visoki Tauern u pokrajini Salcburg, nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Bezbroj hotela, restorana, barova, gde gotovo svaka privatna kuća nudi smeštaj, kao i niz žičara, predstavljaju model visokog turizma dostupan i za one sa plitkim džepom.
 

Malo Srba turista

Što se tiče turista retko može da se čuje naš jezik. Dosta gostiju dolazi iz istočnih zemalja, uključujući Rumune, Ukrajince, Ruse, ali na prste ruke mogu da se izbroje naši ljudi, kaže Ivana.
– Ako nekoga i prepoznam, onda su to obično vikendaši koji najviše iz Salcburga dođu da bi uživali na skijanju. Doduše, znam da ovde postoji centar za reumatske bolesti i da verovatno tamo ide dosta naših ljudi.

To omogućava i našim, istina malobrojnim zemljacima, da se ovde zaposle makar sezonski i dođu do pristojne zarade. Jedna od njih je i Ivana Stamenković iz okoline Paraćina, koja je zahvaljujući roditeljima, koji imaju austrijsko državljanstvo i svojevremeno su radili u Salcburgu, dobila neophodne papire za privremeni rad i boravak.
 

– Već drugu sezonu radim ovde po nekoliko meseci, prvenstveno zbog usavršavanja jezika, jer studiram nemački i engleski u Nišu. Osim toga, i zarada u ugostiteljstvu je pristojna. Ovde je zaista izuzetna poseta i praktično nema predaha. Nisam ljubitelj skijanja, ali ovde ima niz drugih sadržaja, tako da za svakog ima ponešto – ističe naša zemljakinja, koja radi kao konobarica u restoranu na jednoj od brojnih skijaških staza u okolini Bad Gastajna.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here