Proslavljeni hrvatski teniser, senzacionalni pobednik Vimbldona 2001, koji je sa zadovoljstvom prihvatio da u prvoj nedelji bude u trenerskom štabu Novaka Đokovića, otvoreno za „Sportski žurnal“ obrazložio svoju spornu izjavu.

Nekadašnji jugoslovenski reprezentativac je objasnio u ekskluzivnom intervjuu za „Sportski žurnal“ da nikada nije rekao da bi ubijao Srbe već da je jedno njegovo zapažanje, objavljeno u mnogim srpskim medijima, pogrešno tumačeno. Ivanišević je rekao da je na turniru u Adelaidi pre 27 godina, u jeku ratnog vihora na području bivše Jugoslavije, na njegov meč protov Šveđanina Kultija, „došlo pet do deset momaka Srba i da su počeli da ga psuju i vređaju na najgori način“.

– Prvi put sam te 1992. došao u Adelaidu, čuvala me je specijalna policija. Nisam mogao da odem ni u ve-ce, a da me dvojica ne prate. U prvom kolu mi je rival Šveđanin Kulti. Igra bolje od mene, a onda u jednom delu meča na tribine dolazi pet do deset momaka, Srba, koji počinju da me psuju na najgori mogući način. Prete da će me ubiti, preklati, vređaju moju majku najvulgarnijim psovkama. Uzvraćam im, dolazi do prekida meča da njih odstrane sa tribina. A, onda se dešava jedna tragikomična situacija. Umesto da ja budem taj koji ne može da pogodi teren, Kulti ne može da se sastavi. Posle meča me je pitao šta se to desilo.

Kako je došlo do sporne izjave?

– U toku te nedelje, pošto nisam mogao nigde da izađem, specijalci su me pozvali na strelište gde oni vežbaju i pucaju. Dali su mi poluatomatsku pušku da gađam mete. One su iskakale, naravno ja ništa nisam pogodio. Novinari su posle saznali da sam bio tamo i pitali me kako je bilo. Rekao sam im da je bilo super, ali da bi bilo još bolje da su umesto meta bili oni navijači sa meča. Novinar je to preveo kako je preveo. Pogrešno. Jesam rekao ovo što sam vama sada ponovio, ali se moja izjava odnosila samo na te navijače, koji su me izludeli vređajući mene i psujući mi majku na najgori način. Ali, nikada posle toga nisam ništa slično rekao, niti sam imao takve izjave, niti sam nešto govorio protiv sportista i ostalih ljudi. Imao sam razlog za tu izjavu, koji sam vam ispričao.

Da preciziramo još jednom, da li ste rekli da biste ubijali Srbe?

– Ponavljam, to nikada nisam rekao. Rekao sam samo da bi bilo bolje da su umesto onih meta bili navijači sa tog meča koji su me vređali i psovali mi majku. Sve sam to rekao u afektu. Takva su vremena bila. Nije to lako izdržati. Nije lako kada ne možeš da izađeš iz hotela danima, kada si pod velikim pritiskom. Poštujem sve, ali najviše volim i cenim odakle dolazim. Nisam nikoga ubio, niti sam mislio da nekoga ubijem.

Na pitanje da je bilo još izjava na kojima su mu Srbi zamerali, on kaže da je bio rat, i da je on bio za svoju zemlju.

– Svaku šansu sam koristio za promociju Hrvatske. Svako je radio šta je mogao, tako da ne vidim neki sporan deo. Ispalo je kao da sam stvarno uzeo mitraljez i ubio 500 ljudi, a to nije tačno – navodi Ivanišević.

Ponavlja i da je sve rekao u afektu, jer su takva vremena bila, ali ne da je rekao da bi ubijao Srbe.

– Nisam nikoga ubio niti sam mislio da nekoga ubijem – ističe Ivanišević.

Na konstataciju da su u Srbiji neki ljudi osudili što ga je Đoković pozvao za trenera, kaže da će i u Srbiji i u Hrvatskoj uvek biti nezadovljnih.

– Meni je ekstremna čast da me je pozvao jedan Novak – rekao je Ivanišević za „Žurnal“.

2 KOMENTARA

  1. То ће све Србијанац, Православац Ђоковић да опрости и изглади. То нас уче наши свети оци а то нас је учио и Тито. Нема ралога за секирацију што је Српска Крајина данас празна. Бавимо се спортом уз мирис тамјана.

  2. Bravo Knight za komentar i samo da dodam ,ispasce da su srbi sami sebe proterali iz hrvatske.Usli su u EU i tek sada razbijaju cirilicne natpise na opstinama i skolama gde zive srbi.Ivanisevic dokazani srbomrzac gladi i „svira svoju muziku“ istu onu koju su hrvati svirali nama srbima posle Jasenovca a mi srbi expresno zaboravili pa nas 1990 iznenadila ,brastvo i jedinstvo i ostale gluposti su samo srbi sprovodili na svoju stetu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime