Na današnji dan rođen je Pablo Neruda, čileanski pesnik i dobitnik Nobelove nagrade za književnost. Pravo ime mu je Neftali Rikardo Rejes.

Neftali Rejes je rođen 12. jula 1904. godine u Čileu. Njegov otac je radio na železnici, a majka mu je bila učiteljica i umrla je ubrzo nakon njegovog rođenja. Već sa trinaest godina je započeo svoju karijeru pisca, kada je u časopisu “Sutra” objavljivao svoje članke i pesme. 1920. godine je počeo da koristi pseudonim Pablo Neruda u čast češkom pesniku Janu Nerudi, kada je objavio “Prazničnu pesmu” u listu “Mladost”.

Pablo Neruda je studirao francuski jezik i pedagogiju u Santjagu. U devetnaestoj godini je objavio svoju prvu knjigu poezije “Crepusculario”. Već sledeće godine je objavio i svoju drugu knjigu pod nazivom “Dvadeset poema o ljubavi i jedna pesma bez nade”. Zahvaljujući ovom delu, Pablo Neruda je postao poznat i od tada se posvetio pisanju pesama.

1927. godine, Pablo Neruda je započeo svoju karijeru diplomate. Često je putovao. 1935. godine izbio je Španski građanski rat, u kojem je ubijen njegov dugogodišnji prijatelj Frederiko Garsija Lorka, čija ga je smrt veoma pogodila.

Tokom narednih deset godina, Pablo Neruda je nekoliko puta odlazio iz Čilea i vraćao se. Tada se priključio revolucionarnom pokretu i pisao je pesme sa revolucionarno-socijalnom tematikom. 1945. godine je postao senator u Čileu. Kroz poeziju je hvalio i podržavao Staljina i Fidela Kastra. Priključio se komunističkoj partiji, ali 1948. godine partija je bila pod opsadom i Neruda je morao da napusti zemlju. 1952. godine se ponovo vratio u Čile.

Sve do svoje smrti je pisao poeziju. Dobijao je mnoge nagrade, među kojima je i Nobelova nagrada za književnost, koji je dobio 1971. godine.

Preminuo je samo dve godine nakon što je primio Nobelovu nagradu 23. septembra 1973. godine.

Po događajima iz njegovog života 2016. snimljen je film Neruda.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here