Iz Loznice na Ferdinanda

0

 

PROŠLOST: Ovako je Loznica izgledala 1914. godine

Pre jednog veka, na Vidovan 1914. godine, Gavrilo Princip ubio je prestolonaslednika Austrougarske monarhije Franca Ferdinanda u Sarajevu, što je bio povod za početak Prvog svetskog rata. To je istorija.
Malo je poznato da je pre pucnja koji je pokrenuo ratnu mašineriju, Gavrilo Princip, pripadnik Mlade Bosne, na tlu Srbije poslednji put boravio u Loznici iz koje je otišao na sudbonosni put koji je njegovo ime zauvek upisao na stranice istorije.
O boravku Principa pričalo se povremeno po Loznici, ali više u domenu legende, međutim da to nije bez osnova potvrđuje Zoran Tošić, istoričar iz Muzeja Jadra, koji kaže da njegov dolazak uoči atentata baš u ovaj kraj nije bio nimalo slučajan.

Gavrilo Princip

– Kada je Austrougarska anektirala Bosnu 1908. u Loznici je, sa željom da se pomogne braći preko Drine, stvorena Narodna odbrana i legija dobrovoljaca "Anta Bogićević". To je bio jedan od ključnih razloga zašto je Gavrilo Princip uopšte došao u Loznicu u kojoj su se u tom trenutku nalazili najbolji obaveštajci Kraljevine Srbije, predvođeni kapetanom Kostom Todorovićem. U Podrinju je delovala mreža obaveštajaca koji su o svim dešavanjima kraj Drine obaveštavali Beograd. Zbog takve situacije u Loznicu krajem maja, ili početkom juna 1914, stižu Gavrilo Princip, Nedeljko Čabrinović i Trifko Grabež, koji su ovde proveli dve noći i tri dana – priča Tošić.
Sva trojica bili su pripadnici političko-revolucionarne omladinske organizacije Mlada Bosna i krenuli su u Sarajevo jer su znali da će tamo na Vidovdan biti održani vojni manevri i da dolazi prestolonaslednik Franc Ferdinand. Mladići su bili smešteni u kući, pedesetak metara od zgrade u kojoj je danas Muzej Jadra.
– Gavrilo i njegovi drugovi bili su smešteni na tavanu kupleraja Dane Tomić – Zečice kako bi bili što manje upadljivi, a postoje priče da su, navodno, u naselju Šulovača, sa druge strane Štire, gde tada nije bilo kuća, sva trojica vežbala gađanje iz pištolja. Zna se da je Princip jedan dan boravio i u šest kilometara udaljenoj Banji Koviljači gde je posetio kafanu koju je tada držao deda potonjeg režisera Aleksandra Saše Petrovića.
Principa i drugove je na mestu Isakovića ade, kod Lešnice, preko Drine prebacio meštanin Jakov Milović, posle čega su otišli u Janju, Bijeljinu i zatim u Sarajevo, kazuje istoričar iz Muzeja Jadra.
Srpski vojni obaveštajci su odmah izvestili Beograd o ovom prelasku Drine, a vlada je o tome obavestila Beč. Ferdinand je, međutim, otišao u Sarajevo i tamo naleteo na metke Gavrila Principa.

 

Osveta Austrijanaca

Loznica je na početku Velikog rata bila prva na udaru i u ovom kraju su austrougarske snage upale u Srbiju. Na teritoriji Mačve, Jadra, Rađevine i Pocerine, austrougarski vojnici su u leto 1914. počinili jezive pokolje civila, ubijajući i žene i decu, a pretpostavlja se da je jedan od razloga surovosti u lozničkom kraju – bio i Gavrilov boravak na ovom terenu.

Nema obeležja

Vek kasnije o tome da je Princip poslednji put na tlu Srbije hodao u lozničkom kraju, ne priča se mnogo, nema ni nekog obeležja koje bi ukazalo na to, a na mestu gde je on prespavao odavno nema kupleraja i sada je visoka betonska zgrada. Iz tog doba još uvek postoji zgrada Muzeja Jadra, tada apoteka, kraj koje je Princip morao proći tih dana 1914. i nekoliko starih kuća na kraju ulice iz koje je otišao da ustreli austrougarskog prestolonaslednika.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here