Iz osnovne škole nestalo 30 tona goriva?!

0

OŠ "Miloje Zakić"

 

Naime, pošto su u okviru iste školske zgrade smeštene i tri škole iz kosovske opštine Podujevo, Ministarstvo za Kosmet je doniralo osam tona goriva za sezonu. Dobavljač, firma "Mlin Produkt" iz Gadžinog Hana dopremila je osam tona mazuta.

 

Ova količina je sipana u školsku cisternu u kojoj je bilo uskladišteno lož ulje. Nakon toga, prema tvrdnjama direktora škole Živote Vuksanovića, bili su prinuđeni da oko 16 tona pomešanog goriva istoče. Posle mesec dana dolazi do nove isporuke, a ovoga puta je u cisternu sipano pogrešno gorivo.

– Dobavljač je pre desetak dana doterao novu količinu goriva za grejanje škole, ali se ispostavilo da se radi o nekakvoj mešavini lakova i boja umesto lož-ulja. Nakon toga došlo je do havarije u sistemu za grejanje, pa je jedan od gorionika stradao, što je uzrokovalo da škola ne može da se na adekvatan način zagreje – kaže direktor Vuksanović i krivicu za ovakav, neverovatan propust prebacuje na dobavljača Dobrosava Marjanovića.

Trampa za cigle

 

Vlasnik preduzeća "Mlin Produkt" Dobrosav Marjanović objasnio je da je mazut dopremio. Nakon toga je pomešano gorivo, oko 16 tona, izvadio iz školske cisterne i preprodao ga jednoj ciglani u Bojniku. Ova transakcija je obavljena tako što je on na ime kompenzacije dobio 29.000 cigli! Sa ovom preprodajom izmešanog goriva je, kako je istakao Marjanović za "Vesti", bio upoznat i direktor Života Vuksanović o čemu je sastavljen i zapisnik.

U međuvremenu, nekoliko dana u školi nije bilo grejanja, pa su časovi bili skraćeni na petnaest minuta, a dobar deo učenika nije nastavu ni pohađao. Revoltirani roditelji tražili su objašnjenje od direktora škole koji je u međuvremenu angažovao servisere da osposobe sistem za grejanje.

Predstavnici kuršumlijske lokalne samouprave podneli su prijavu Inspekciji za privredni kriminal u kojoj optužuju direktora Vuksanovića za malverzacije sa dopremanjem goriva.

– Redovno smo nabavljali potrebne količine za grejanje škole, ali očigledno da je došlo do malverzacija. Zato smo i podneli prijavu policiji čiji inspektori treba da utvrde gde je nestalo više od trideset tona goriva – kazao je zamenik predsednika opštine Kuršumlija Dejan Milošević.

Istovremeno, predsednik opštine Zoran Vučković je doneo odluku o interventnoj nabavci pet tona lož-ulja koja je Osnovnoj školi "Miloje Zakić" dopremljeno, a nakon popravke havarisanog gorinika, sistem za grejanje je juče osposobljen za nesmetana rad, tako da su učionice i sala u kojoj je održana svetosavska proslava, bile zagrejane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here