EPA-EFE/TOMS KALNINS

Ruski klubovi su izbačeni iz Evrolige i to će sa finansijske strane biti ozbiljno pitanje za čelnike takmičenja.

Ova odluka Evrolige će svakako imati posledice, a kako piše Mozzartsport, dilema je šta uraditi sa novcem koji je trebalo da prihoduju ruske ekipe.

Naime, prema ugovoru Evrolige i svih učesnika, svaka pobeda u ligaškoj fazi vrednovana je 37.000 evra neto (u plej-ofu 70.000), što znači da su Zenit (14 pobeda), CSKA (14) i Uniks (13) do momenta “proterivanja” zaradili 1.517.000 evra.

Tako bar stoji na papiru. A sada, pošto bi isplata trebalo da bude polovinom sledećeg meseca, postavlja se pitanje da li će je biti i na koji način, s obzirom na uvedene sankcije.

Izgovor za izbegavanje plaćanja mogao bi da leži u isključenju iz takmičenja (potpuno je svejedno da li se to naziva suspenzijom ili zamrzavanjem statusa), jer sa isključenjem prestaju sve obaveze, pa i novčane.

Drugi problem mogao bi da predstavlja dvostruki aršin oko (raskidanja) sponzorstava Evrolige sa ruskim kompanijama. Podsećanja radi, već u prvim danima ratnih dejstava u Ukrajini Evroliga se javno odrekla VTB banke, odnosno saopštila je da je “do daljeg zamrznula marketinško partnerstvo sa VTB bankom zbog rata koji je pokrenula Ruska Federacija u Ukrajini”.

Ali, nije se oglasila povodom premijum partnera Vinlajn, niti oficijelnog partnera Fedkoma. Obe kompanije su u ruskim rukama, dok je oligarh i vlasnik Fedkoma, Aleksej Fedoričev (ne nalazi se na listi sankcionisanih biznismena), od prošlog leta većinski vlasnik, a od januara predsednik Monaka kome je ovo debitantska sezona u Evroligi.

Dakle, situacija oko isključenja ruskih klubova zamršenija je nego što se činilo na prvi pogled kada su evroligaši i to ne baš ogromnom većinom sekli preko kolena i suspendovali Ruse, među kojima je, nije zgoreg podsetiti se, i jedan suvlasnik takmičenja – CSKA – koji nije napravio nijedan pravni problem zbog koga bi bio izbačen iz svoje firme što mu daje pravo da pokrene sudsku parnicu, piše Mozzartsport.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here