“Izbori 25. maja ili nove sankcije Moskvi“

0

Ocenili da će Rusija morati da snosi odgovornost ukoliko ne budu održani izbori u Ukrajini: Fransoa Oland i Angela Merkel
 

"Neuspeh u održavanju predsedničkih izbora dodatno će destabilizovati zemlju. Francuska i Nemačka ocenjuju da bi u tom slučaju trebalo da bude određenih posledica, u skladu sa odlukom Evropskog saveta od 6. marta", navodi se u zajedničkom saopštenju posle neformalnog sastanka Merkelove i Olanda u Štrazlundu, u Nemačkoj.

 

“Izbori kao instrument stabilizacije Ukrajine“

Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo i predsednik Poljske Bronjislav Komorovski ocenili su u subotu u Krakovu da su predsednički izbori u Ukrajini dobar instrument za
stabilizaciju situacije u toj zemlji.
"Predsednički izbori u Ukrajini su veoma dobar instrument za stabilizaciju situacije u toj zemlji. Kampanja pred izbore 25. maja bila bi dobra prilika za predstavljanje najvažnijih problema Ukrajine", kazao je Komorovski novinarima nakon susreta sa Barozom.

Nemačka kancelarka i francuski predsednik su ocenili da su referendumi koje za sutra pripremaju predstavnici proruskih snaga na istoku Ukrajine "nezakoniti".

Merkelova i Oland su apelovali na Moskvu da "vidljivo" snizi stepen pripavnosti ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom.

 

Oni su takođe apelovali na Kijev da ne sprovodi "ofanizivne operacije" protiv proruskih pobunjenika pre održavanja predsedničkih izbora 25. maja.

 

"Ukrajinske snage bezbednosti morale bi da se uzdrže od ofanzivnih akcija pre izbora. Legitimna upotreba snage u cilju zaštite građanstva i infrastrukture mora biti srazmerna", navodi se saopštenju posle sastanka Merkelove i Olanda o Ukrajini.

 

Pročitajte još:

Rusi su u više navrata ukazali na besmislenost održavanja izbora dok traju sukobi u Ukrajini

* Moskva: Videćemo da li ćemo priznati izbore

* ”Mogu pregovori, ako Rusi podrže izbore”

* "Izbori u Ukrajini bi bili apsurdni"

* "U Ukrajini je počinjen genocid"

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here