EPA/Atef Safadi

Izrael razmatra uspostavljanje privremene vojne uprave u Gazi posle rata protiv Hamasa, koja bi bila odgovorna i za humanitarna pitanja, piše tiražni list Maariv.

U kasnijoj fazi planira se da međunarodna koalicija arapskih zemalja, koja bi uključivala Saudijsku Arabiju, Egipat, Maroko, Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) i Bahrein, preuzme upravljanje Gazom.

Koalicija bi bila deo regionalnog sporazuma o normalizaciji i osnovala bi Novu palestinsku upravu, sastavljenu od ljudi koji nisu povezani ni sa Hamasom, ni sa Fatahom.

U narednoj fazi bi vojnu vladu u potpunosti zamenila palestinska.

Planom se predviđa još jedna faza, posle stabilizacije Pojasa Gaze i osnivanja nove vlade.

U toj fazi bi Palestinska uprava, koja sada kontroliše delove druge palestinske teritorije okupirane Zapadne obale, bila bi reformisana, sa naglaskom na uklanjanje podsticanja na terorizam u obrazovanom sistemu i odvraćanje od terorizma u palestinskoj populaciji.

Ako sve te faze budu uspešno ispunjene u roku od četiri godine Izrael bi pristao da prizna demilitarizovanu palestinsku državu unutar teritorije Palestinske uprave.

Plan je navodno nastao u saradnji sa biznismenima, uključujući bliske saradnike premijera Izraela Benjamina Netanjahua i predstavljen američkim zvaničnicima.

Ta ideja se razmatra zajedno sa mnogim drugim mogućim planovima za odnose Izraela sa Gazom dan posle rata.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here