Izuzetak koji ne potvrđuje pravilo

0

Slanje nemačkog naoružanja u ratna područja do sada je bio tabu. Međutim, zbog "varvarizma pripadnika terorističke organizacije Islamska država, vlada u Berlinu je napravila presedan i Kurde u severnom Iraku sada snabdeva protivtenkovskom opremom i mitraljezima.
Juče je tim povodom održana vanredna sednica Bundestaga na kojoj je parlament, iako je to bila samo formalnost, simboličnim glasanjem potvrdio odluku Angele Merkel.
Prema navodima Ministarstva odbrane, pomoć u oružju obuhvata 30 protivtenkovskih odbrambenih sistema tipa Milan, ukupno 16.000 automatskih pušaka tipa G3 i G36, 8.000 pištolja, 200 lakih i 40 teških protivtenkovskih pušaka, 40 mitraljeza i 10.000 ručnih bombi. Takođe, trebalo bi da budu isporučena i vojna vozila. Pored toga, savezna vlada je stavila na raspolaganje još 50 miliona evra u cilju humanitarne pomoći. Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da grupa Islamska država predstavlja veliku pretnju po bezbednost Nemačke i Evrope i podržala je odluku svoje vlade o slanju oružja iračkim Kurdima.
"Dalekosežna destabilizacija čitavog regiona pogađa Nemačku i Evropu", rekla je Merkelova u govoru u parlamentu.

ŽMEĐUNAS:

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here