R. Erceg
Čuvari tradicije i kulture na Petom kontinentu

Uprava srpskog Kulturno-umetničkog društva “Izvor” iz sidnejskog predgrađa Liverpul organizovala je prošle sedmice trofejno veče za svoje folkloraše, koje je na radost svih uspešno održano uprkos epidemiološkoj neizvesnosti u kojoj se živi u Sidneju, gde se restriktivne mere menjaju iz dana u dan.

Nedavne olakšice omogućile su održavanje ovog skupa u poslednji čas, pred novogodišnje i Božićne praznike. Pre početka zvaničnog programa folkloraši su održali jednu vrstu javne probe i spletovima narodnih igara u koreografiji Rajka Dobre razveselili svoje roditelje i goste, koji su ih nagradili aplauzima.

Dodela trofeja u dva dela

Dodela godišnjih priznanja i trofeja bila je podeljena u dva dela, zbog ograničenog broja mesta za goste u sali Orange Grove Community Hall gde je ceremonija održana. Na početku samog programa, najmlađi član “Izvora” Sara Stanić je otpevala pesmu “Junaci sa Košara”, za šta je nagrađena dugim i snažnim aplauzom svih prisutnih.

Nakon malene Sare najmlađi folkloraši su pokazali svoje umeće u narodnim igrama, kroz nekoliko dobro uvežbanih izvedbi.

Pehare je tokom svečanosti delio Zoran Šaponja, čovek koji je alfa i omega ove organizacije još od njenog osnivanja. Ređali su se tako red folklornih igara, pa red dodele pehara. U pauzi, svi gosti i deca uživali su u bogatoj trpezi koje su pripremili roditelji. U drugom delu programa podeljeni su trofeji za starije grupe ovog folklornog ansambla.

Najstariji i najveštiji tinejdžeri svojim umećem su izmamili salve aplauza i ostavili bez daha sve prisutne. Kao na mini koncertu, donekle neplanirano, iskusni folkloraši izveli su i ekstra izvedbu na bis. Njihovo umeće svakako je najbolja potvrda rada umetničkog rukovodioca Rajka Dobre i svih uključenih u ovo kulturno-umetničko društvo tokom proteklih sedam i po godina.

Anastasija Uzelac primila je zahvalnicu u ime oca

Pet i po meseci pauze

O tome kako su čelnici društva, koreografi i folkloraši pregrmeli pandemiju, kao i nešto više o istoriji “Izvora” za “Vesti” je govorio umetnički rukovodilac ansambla Rajko Dobre.

– Minula godina bila je teška za sve nas. Pandemija virusa korona je veoma loše uticala i na KUD “Izvor”, kao u ostalom i na sve institucije i celokupno društvo. Konkretno, naše društvo je među prvima prekinulo probe, već na samom početku, 17. marta. Prekid je trajao pet i po meseci, da bismo sa probama nastavili tek 1. septembra. Vratili smo se aktivnostima mnogo kasnije nego što su to učinila ostala duštva i organizacije, s obzirom na to da su restrikcije još uvek postojale, doduše ublažene, ali ne toliko da bismo radili normalno – kaže Dobre.

Folkloraši “Izvora” su s probama počeli uz poštovanje zdravstvenih mera, odnosno bez držanja za ruke i sa distancom između igrača.

– To je u početku izgledalo pomalo i smešno, ali i prebrodili smo i to dosta teško dok se nismo navikli na takav, da kažem novi stil, koji smo evo zadržali sve do kraja ove sezone.

Posle izuzetno teške godine za ceo svet, bilo je lepo videti mlade folkloraše na završnoj godišnjoj večeri. Na okupu je bio veliki broj dece i mladih, a Rajka smo pitali koliko grupa ima u “Izvoru”.

– Naše kulturno-umetničko društvo radi u četiri igračka ansambla. Imamo dva dečija sastava. Mlađi početnički sastav, koji je to moram da kažem dosta smanjen, najviše zbog fudbala i košarke, koji se poklapa sa probom, i naravno, mnogi dečaci su izabrali fudbal, što u potpunosti razumem. Tu je i stariji dečiji sastav, zatim omladinski i na kraju prvi sastav, odnosno najstarija grupa. U međuvremenu smo počeli probe i s veteranima, rekreativnom grupom koja zbog nedostatka termina za sada vežba samo pola sata nedeljno. Nadamo se da ćemo u novoj sezoni to promeniti na sat vremena.

Članovi prvog sastava: Aleksandra, Nadia, Slaven i Tara

Bogat repertoar

Na dodeli trofeja prikazan je raznolik repertoar, a neke igre su izvedene i premijerno. Kako kažu organizatori, trofejno veče je bilo predviđeno kao jedna vrsta probe za roditelje i prijatelje, tako da svaki sastav odigra po jednu novu koreografiju.

Mlađa deca su odigrala splet dečijih igara, starija deca su izvela splet igara iz Šumadije, omladinski sastav se predstavio igrama iz Levča i okoline, kao i s Vlaškim igrama, a prvi sastav je odigrao “Dimitrovgrad” i “Igre iz Crne reke”.

Rajko Dobre je govorio i o značaju folklora za svu našu decu i omladinu na Petom kontinentu.

– Učešće dece u folklornim društvima je od izuzetne važnosti za naš narod i kulturu, posebno ovde u Australiji, gde smo daleko od otadžbine. Dolazak na folklor ne znači samo igranje, već je to mnogo širi pojam. Kad su u pitanju mlađa deca dobrobit je višestruka, kako zbog učenja srpskih narodnih igara i pesama, tako i zbog negovanja tradicije, običaja, jezika… Takođe, kroz folklorne igre deca razvijaju i motoričke sposobnosti i centar za ravnotežu, čime dobijaju odličnu osnovu za bavljenje drugim aktivnostima i sportom. Pritom, muzika kod dece izaziva emocije i socijalizaciju, uče se ponašanju u grupi i raspodeli obaveza. A, da ne pominjem nastupe i gostovanja na festivalima i u drugim, što naravno sva deca obožavaju – kaže Dobre.

Bilo je primetno da je trofejno veče bilo organizovano u porodičnoj atmosferi.

– Svi su dali doprinos i to je glavna snaga našeg društva. Želeo bih da se zahvalim roditeljima na pomoći za trofejno veče na pripremi hrane i poslastica, a zahvalnost dugujemo i svim drugim pojedincima koji su pomogli. Pored Zorana Šaponje, veliki posao su obavile Danislava Kovačić, Ilijana Žarić, Marica Spasojević, Radana Maleta, Andrija Milivojčević i Dragiša Veselinović – kaže Dobre.

Na kraju, pitali smo Rajka i kakvi su planovi za nastupajuću godinu, imajući u vidu i dalje nestabilnu epidemiološku situaciju.

– Videli smo da su zbog pandemije i restrikcija ove godine otkazani mnogi festivali i manifestacije. Teško je u ovom trenutku reći bilo šta o planovima za narednu sezonu, s obzirom na to da smo u vanrednoj situaciji. Ali, bilo bi lepo da makar malo možemo da se vratimo normalnom radu i životu i nadamo se da će tako i biti – istakao je umetnički rukovodilac KUD “Izvor” Rajko Dobre.

Sestre Teodora i Lara Gnjatović uživale na prezentaciji

Zahvalnost roditeljima

KUD “Izvor” već sedam i po godina radi na očuvanju srpske tradicije i kulture u Australiji. Kako kažu u ansamblu, tokom svih godina bilo je uspona i padova, što je očekivano kada se zna koliko veliki broj članova ansambl okuplja. Uprava KUD “Izvor” posebnu zahvalnost duguje svim roditeljima koji su učestvovali u osnivanju i kasnijim aktivnosima, kao i svim kasnijim članovima, bez kojih, kako kažu, ne bi mogli da opstanu.

Tim vrednih ljudi

Posebnu zahvalnost Rajko Dobre je uputio članovima Upravnog odbora, koji su tu od osnivanja “Izvora”, ali i drugim aktivnim članovima.

– Njima su više nego zasluženo dodeljena priznanja KUD “Izvor”. Istakao bih blagajnicu Vesnu Pajić, koja je radila i mnogo više od posla predviđenog njenom zvaničnom funkcijom. Zatim, naš dugogodišnji predsednik Osvald Uzelac, čiji je doprinos ogroman od prvog dana, kako kroz rad tako i kroz podršku. Naravno, tu je i “ikona” našeg društva Zoran Šaponja, koji nije samo organizator, već i desna ruka i sve što zatreba, pa čak i sponzor. Zoran je u početku obezbedio majice za decu, kao i celokupnu vlašku nošnju. Veliku zahvalnost dugujemo i Daliborki Pejaković, Marijani Uzelac, Dragani Popović i Tari Milivojčević za veliku podršku i pomoć – kaže Dobre.

Omladinski sastav: Anđela, Mila i Milica

Muke s terminima za probe

“Izvor” je ranije imao problema da nađe salu za probe, ali sada je društvo ustaljeno u Orange Grove Community Centre.

– Već nekoliko godina probe održavamo u ovoj Sali, ali s obzirom na to da salu možemo koristiti samo jedno veče nedeljno, trenutno nismo u mogućnosti da imamo više od po sat vremena po grupi, što je nedovoljno, pogotovo za dva starija sastava. Ponekad iznajmimo salu u Srpskoj narodnoj odbrani za dodatnu probu, ako nam treba pred neki nastup – kaže Rajko Dobre.

Otvoreni za nove članove

Blizu 90 folkloraša raznih uzrasta koji igraju u “Izvoru” otišli su na letnji odmor, čiji će završetak u dobroj meri uticati i od situacije s pandemijom. Ukoliko stanje bude povoljnije, okupljanje i početak proba zakazano je za 26. januar 2021. u sali Orange Grow Community Hall. Roditelji koji žele da njihova deca u “Izvoru” kroz pesmu i igru upoznaju srpsku kulturu, tradiciju i jezik, mogu da se jave na brojeve telefona: 0409 133 800 i 0407 294 223.

Specijalno priznanje našem Joci Gajeskovu uručili su Rajko Dobre (levo) i Zoran Šaponja (desno)

Priznanje novinaru “Vesti“

Specijalno priznanje na svečanosti “Izvora” dobio je i novinar “Vesti” iz Sidneja Joca Gajeskov. Iskusni novinarski vuk i vrsni fotograf nagrađen je za dugogodišnje izveštavanje sa raznih aktivnosti ovog liverpulskog KUD-a, čime je nemerljivo doprineo stasavanju i velikoj popularnosti koju “Izvor” uživa u zajednici.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime