Pexels

Jabuke se smatraju jednom od najzdravijih namirnica koje možete da jedete, i mogu da vam pomognu, na više načina, da izgubite kilograme.

– Jabuke su jedna od namirnica koje su sastavni deo jelovnika osoba koje žele da izgube kilograme – rekla je nutricionista Edi Rids.

Mogu da vas zasite

Tajna gubljenja kilograma je u osećaju sitosti. Iako zvuči kontradiktorno, telu su potrebne niskokalorične masti, proteini, složeni ugljeni hidrati i hrana bogata vlaknima. Tako ćete satima biti siti. Jabuke su jedna od namirnica koje će vam u tome pomoći.

– Jabuke su bogate vlaknima, antioksidansima i niskokalorične su, zbog čega su idealan međuobrok i savršene su za gubljenje kilograma – navela je dr Liza R. Jang, autorka knjige “Konačno sita, konačno vitka”.

Jabuke su niskokalorične

– Jabuke sadrže dosta vlakana, a malo kalorija, što ih čini izvrsnom namirnicom za mršavljenje. Umesto visokokaloričnih pekarskih proizvoda, radije pojedite jabuku koja će vam pomoći da pre dođete do željene težine. Jabuke mogu da budu deo uravnotežene i zdrave ishrane – rekla je nutricionista Megan Bird.

Bogate su vlaknima

– Zbog količine vlakana koju sadrže jabuke mogu da budu od pomoći kada je u pitanju gubljenje kilograma. Ovo voće daje osećaj sitosti, što sprečava prejedanje, a može da pomogne i u slučaju viška kilograma – istakla je nutricionistica Riči-Li Hoc.

Zbog vlakana koje sadrži stvara se osećaj sitosti, čime se “mozgu šalje poruka da je hrana tu”.

Rids je navela da osobe koje žele da se oslobode viška kilograma moraju da unose i mnogo vlakana jer ona usporavaju varenje, a zbog osećaja sitosti unosićete manje kalorija.

Sprečavaju prejedanje

Nutricionista Trista Best ističe da jabuke mogu da pomognu prilikom gubitka kilograma, posebno zbog sadržaja vode i vlakana.

– Vlakna koja se nalaze u jabukama pomažu u gubitku kilograma obezbeđujući sitost i poboljšavajući zdravlje creva. Duži osećaj sitosti, uz niskokalorične namirnice poput jabuka, može da spreči prejedanje visokokaloričnom hranom tokom dana. Sadržaj vlakana i vode u jabukama mogu da budu značajni za regulisanje težine – rekla je Best.

Pružaju zadovoljstvo koje imate kada jedete hrskave grickalice

Nutricionista Brenda Braslov predlaže da pojedete jabuku kada vam se jede neka hrskava hrana jer će vam jabuka dati jednako zadovoljstvo, a manje kalorija.

– Jabuka srednje veličine sadrži samo 72 kalorije i tri grama prehrambenih vlakana. Jabuku možete da pojedete sa malo maslaca od orašastih plodova ili sirom i tako ćete dobiti zadovoljavajući međuobrok koji vas može držati sitim do večere – rekla je Braslov.

Sprečavaju skokove šećera u krvi

– Jabuke mogu da pomognu kod gubitka kilograma sprečavanjem skokova glukoze i insulina u krvi. Antocijanini u jabukama mogu da pomognu masnom tkivu i koštano-mišićnom tkivu da uzimaju glukozu da bi je sagoreli za energiju i smanjili proizvodnju glukoze u jetri – objasnila je nutricionista Tereza Džentajl.

Dodala je i da dovodi do smanjenja cirkulirajućih nivoa insulina potrebnih za uklanjanje glukoze iz krvi, što može da doprinese gubitku telesne težine.

Zadovoljavaju i želju za slatkišima

Jabuke su zdrava namirnica koja može da vam pomogne da zadovoljite želju za slatkim.

– Jabuke su prirodno slatke tako da mogu da zadovolje želju za slatkim kao i da vas spreče da pojedete kalorične slatkiše sa dodatim šećerom – rekla je nutricionista Ejmi Gudson koja preporučuje da jabuku jedete sa maslacem od kikirikija ili jogurtom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here