Z. Vicelarević
DOGOVOR O SARADNjI: Domaćini i gosti na prvom prijemu CSSH

Centralni savet Srba Hesena nedavno je organizovao prvi prijem u svečanoj sali kafea Hauptvahe u centru Frankfurta. Kao što je i obećala kada je izabrana na čelo Centralnog saveta Srba Hesena, Dijana Avdić je sa Upravnim odborom krenula da sprovodi planove i akcije.

Prijemu je prisustvovao nastavnički kadar dopunske nastave na srpskom jeziku u pokrajini Hesen, Jumas Medof, predsednik Parlamenta grada Frankfurta, predstavnici klubova i udruženja iz Frankfurta i okolnih gradova, Danijel Dejanović, direktor Visoke škole za obrazovanje odraslih (VHS) u Frankfurtu, kao i brojni privrednici, književnici i članovi CSSH.

Dijana Avdić i Milorad Miki Milenković

Dijana Avdić je gostima predstavila dosadašsnji rad CSSH i govorila o planovima koje ova organizacija želi da realizuje u narednom periodu, a za “Vesti” je između ostalog rekla:

– Zahvaljujem svima koji su došli na prvi prijem CSS i želja nam je da se i u buduće okupljamo na ovakvim i sličnim događajima kako bi se što bolje upoznali i, da kažem umrežili i na taj način ojačali našu srpsku zajednicu u Hesenu i drugim pokrajinama. Mi smo, pre svega, tu da pomognemo našim ljudima, našim klubovima i udruženjima u vezi sa raznim pitanjima ili problemima i da zajedno dođemo do željenih rezultata. U narednom periodu želimo da pomognemo u osnivanju novih srpskih udruženja i proširimo aktivnosti na pokrajine Rajnland Falc i Sarland. Cilj nam je da savetoujemo naše ljude u različitim oblastima nemačkog sistema kao što su zdravstvo, obrazovni i socijalni sistem.

Avdićeva dodaje da nameravaju proširenje saradnje sa svim nemačkim i srpskim institucijama, jačanje saradnje sa Vizbadenom, glavnim gradom pokrajine Hesen.

– Takođe planiramo da organizujemo razne događaje za mlade, mentorski program za žene, odlazak i obilazak Bundestaga u Berlinu i Landtaga u Vizbadenu i još mnogo toga – navodi čelnica CSSH.

Danijel Dejanović i Dijana Avdić sa nastavničkim kadrom u Hesenu

Među zvanicama na prijemu bio je i Danijel Dejanović, jedini Srbin i stranac direktor VHS u Frankfurtu. Od skoro se pojavila ideja da bi u planu i programu VHS moglo da bude i učenje srpskog jezika.

Dejanović o tome za “Vesti” kaže da u VHS ima više stranih jezika koji mogu da se uče i srpski jezik bi mogao da se svrsta u program.

– U pitanju je samo, kolika je zainteresovanost, ako budemo imali dovoljno interesenata, srpski jezik će biti dostupan svim odraslima koji žele da nauče. Takođe moramo da vidimo da li imamo nastavnika koji bi mogli da predaju srpski jezik i to je jedan od razloga što sam večeras ovde – rekao nam je Dejanović.

On dodaje da u pokrajini Hesen postoje 32 VHS, a u Frankfurtu je jedna od njih i ujedno najveća u Hesenu.

– U Nemačkoj, u kojoj ima oko 900 VHS, mi smo odmah iza Hamburga i Kelna po veličini. Godišnje imamo na našim seminarima oko 60. 000 posetilaca, a u VHS Frankfurt radi 150 stalno zaposlenih, a oko 1. 000 predavača je na honorarnom spisku.

Pre početka prijema održan je na sastanku CSSH sa predstavnicima klubova i udruženja iz Frankfurta i okolnih gradova dogovaralo se o saradnji u narednom periodu.

MLADI I USPEŠNI PREDUZETNICI: Nikoleta i Andrija Raković

Zahvalnica Mikiju

Dijana Avdić je na prijemu uručila Miloradu Mikiju Milenkoviću zahvalnicu za dugogodišnji doprinos u očuvanju kulture i identiteta srpske dijaspore i dugogodišnji rad u CSSH.

Spa za mame i bebe

Organizaciju prvog prijema CSSH finansijski je podržao mladi preduzetnički par Nikoleta i Andrija Raković iz Frankfurta.

– Zainteresovani smo za saradnju sa našim ljudima koji žive u pokrajini Hesen i celoj Nemačkoj i ovo je izvanredna prilika da proširimo saradnju sa srpskom zajednicom. Poslujemo na raznim privrednim poljima, firma Aeroliving se bavi poslovima sa nekretninama i sarađuje sa građevinskim firmama, a nedavno smo otvorili i Bejbi spa Mama i Ja (Bebdž Spa Mommi & Me) u Frankfurtu gde mogu da dođu mame i bebe, ali i tate i bebe. Bebe će da budu zbrinute raznim aktivnostima dok su mame i tate kod frizera ili na sređivanju noktiju i slično – kažu nam Nikoleta i Andrija.