Jagland: Savet Evrope neutralan prema statusu Kosova

0

 Tokom razgovora u Vladi Srbije: Torbjorn Jagland i Mirko Cvetković
 

Jagland je, tokom sastanka sa predsednicom Narodne skupštine Slavicom Đukić-Dejanović, rekao da se SE na Kosovu angažuje u pogledu ljudskih prava i pitanja relevantih za statusni proces i podizanje standarda.

 

Jagland: Pohvaliću Tadića zbog Deklaracije o Srebrenici

Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland izjavio je danas u Beogradu da će tokom predstojećeg sastanka sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem pohvaliti predsednika zbog koraka koje je preduzeo radi usvajanja Deklaracije o osudi zločina u Srebrenici, što je važan korak u regionalnom pomirenju.

Usvajanje ove deklaracije je "vrlo važan korak za pomirenje u regionu i bolje odnose Srbije sa svojim susedima. To je bio pravi korak", izjavio je Jagland posle sastanka s potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem.

Generalni sekretar rekao je i da je Srbija učinila mnogo u oblasti evropskih integracija i da je na putu da postane faktor stabilnosti na Balkanu, naglašvajući da SE sa posebnom pažnjom prati sva politička i druga zbivanja u Srbiji, te da smatra značajnom usvajanje Deklaracije o Srebrenici u Narodnoj skupštini.

Predsednica Skupštine je u pogledu KiM, detaljno objasnila stav Srbije, koja se, kako je istakla, opredelila za rešavanje pitanja KiM mirnim i diplomatskim sredstvima, te da u tom cilju očekuje mišljenje Međunarodnog suda pravde.

Đukić-Dejanović je, takođe, izrazila zahvalnost na naporima SE u očuvanju kulturnog nasleđa na KiM, istakavši posebno da Savet treba da se angažuje u zaštiti ljudskih prava u pokrajini, jer je odnos prema nealbanskom življu civilizacijska sramota današnjice.

Ona se saglasila sa Jaglandom da je Srbija dosta učinila, naglasivši da su reformski karakter i približavanje Evropskoj uniji (EU) prioriteti naše zemlje koja nastoji da što više ubrza proces usvajanja zakona koji predstavljaju usaglašavanje sa evropskim zakonodavstvom.

 

Tokom jednodnevne, prve posete Srbiji otkako je stupio na dužnost generalnog sekretara SE oktobra prošle godine, Jagland se sastao s premijerom Mirkom Cvetkovićem i potpredsednikom Vlade Srbije za evropske integracije Božidarom Đelićem, sa predsednikom Borisom Tadićem, ministrom unutrašnjih poslova Ivicom Dačićem i predsednikom skupštinskog Odbora za inostrane poslove Dragoljubom Mićunovićem.

Jagland je razgovarao i sa ministarkama pravde i sporta, Snežanom Malović i Snežanom Samardžić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here