Z. Mirković
Polaznici škole folklora Jedinstva

Najstariji naš klub u Austriji, Jedinstvo iz Beča, dobio je novu upravu, na čijem je čelu Jagoda Dekić. U novoj upravi potpredsednik je Milivoje Janković, sekretar Mina Đorđević, zamenik sekretara Slađan Srejić, blagajnik Zlatko Miloradović, zamenik blagajnika Nedad Beriš.

Klub koji je osnovan daleke 1970. godine i koji je začetnik samoorganizovanja naših građana u Austriji sa novim rukovodstvom kreće ka idućoj jubilarnoj, 55. godini postojanja.

Nova predsednica je članica Jedinstva više od dve decenije.

– Moja deca su igrala i igraju folklor u Jedinstvu – ističe Dekićeva.

Priseća se da je sa ćerkama na jednom odmoru upoznala devojčicu koja je igrala u Jedinstvu i koja je sve najlepše govorila o tom udruženju.

– Iako sam živela u blizini pre toga nisam odlazila u klub. Međutim, kada smo upoznali tu devojčicu na odmoru koja je govorila o Jedinstvu, moje ćerke su se zainteresovale i otišle smo da vidimo šta se tamo dešava. Brzo smo zavolele klub – objasnila je ona.

Rekla je da joj je bilo bitno druženje i da je u Jedinstvu tokom tolikih godina stekla brojne prijatelje.

Takođe se brzo angažovala, dobila je najpre da brine o nošnjama, kasnije je bila blagajnik, sekretar i potpredsednik.

– Volim da radim sa decom i rado sam aktivna. Svesna sam da imam posebnu odgovornost jer je Jedinstvo ipak u Austriji jedna od najznačajnijih naših institucija, pošto je to najstariji klub – naglasila je Jagoda Dekić.

Okupiti što više mladih

Tokom svog mandata Jagoda Dekić želi da pospeši saradnju sa drugim društvima, ali i da omasovi klub, pre svega okupi što više mladih.

– Znam koliko je društvo bitno za negovanje i očuvanje srpskog jezika kod mladih. I moje ćerke su pored igara koje su uvežbavale, mogle u klubu da govore na srpskom – dodala je Dekićeva koja je pre 36 godina, iz Velike Plane, došla u Austriju.

U KLUBU VIŠE OD 20 GODINA: Jagoda Dekić

Proslava Dana žena

Nova uprava već planira buduće aktivnosti, te priprema tradicionalnu proslavu Dana žena.

I ove godine, uz članove i prijatelje biće proslavljen 8. mart koji je neizbežan datum u Jedinstvu od osnivanja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here