Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Japanska preduzeća Micui i Micubiši odlučila su da se pridruže novom ruskom entitetu koji je preuzeo projekat tečnog prirodnog gasa (TPG) Sahalin-2.

“Jutros je doneta odluka za podnošenje zahteva za dobijanje udela. Zahtev će biti podnet u predviđenom roku”, rekao je portparol Micubišija, prenosi Rojters.

Krajni rok za podnošenje zahteva je, prema odluci Moskve, 4. septembar.

I portparol Micuija je saopštio da je kompanija odlučila da “zadrži svoj udeo u projektu Sahalin-2”.

Akcije Micubišija su porasle za skoro 2,0 posto nakon objave te vesti, a akcije Micuija su ojačale za oko 1,0 procenat, nadmašivši rast glavnog indeksa Tokijske berze Nikei od 0,6 odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u junu ukaz o preuzimanju nadležnosti nad projektom Sahalin-2 na dalekom istoku Rusije, čime je, kako ocenjuje Rojters, podigao ulog u ekonomskom ratu sa Zapadom i njegovim saveznicima.

Ukazom je osnovano novo rusko preduzeće koje je preuzelo sva prava i obaveze prethodnog operatera, kompanije Sahalin Enerdži Investment, a u kojem su britanski Šel i dve japanske firme imale nešto manje od 50 posto udela.

Ruski Gasprom je dobio nešto više od 50 odsto vlasništva u novom preduzeću, koje drži ostatak akcija dok se postojeći akcionari ne prijave za svoje udele.

Dekretom ruske vlade, koji je potpisan početkom avgusta, stranim investitorima je dat rok od mesec dana za podnošenje zahteva. Ukoliko to ne učine, Moskva će proceniti vrednost njihovih udela i prodati ih nekoj ruskoj kompaniji.

Micui i Micubiši zajedno drže 22,5 posto vlasništva u projektu Sahalin-2. Japan uvozi oko 10 posto svog TPG-a iz Rusije, uglavnom sa polja Sahalin-2.

Šel, koji je već otpisao vrednost svog udela u tom projektu, još pre nekoliko meseci je objavio da namerava da napusti Sahalin-2 i da je u pregovorima sa potencijalnim kupcima.

Novi ruski entitet, Sahalinskaja Energija, saopštio je prošlog petka da je započeo poslovnu aktivnost i da nastavlja proizvodnju i izvoz.

Japanske kompanije koje se bave trgovinom gasom i električnom energijom, i koje imaju dugoročne ugovore za kupovinu TPG-a sa Sahalina-2, dobile su nove ponude ugovora od Sahalinskaje Energije, koje trenutno procenjuju, dodaje Rojters.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here