Tanjug/Hina

U Jasenovcu je danas održana komemoracija žrtvama ustaškog logora kojoj je prisustvovao državni vrh Hrvatske. Bivšem predsedniku Hrvatske Stjepanu Mesiću nakratko je pozlilo, dok su se premijer Andrej Plenković i predsednik Zoran Milanović međusobno ignorisali.

Mesić je prvo seo na pod pozornice, a zatim na stolicu sa strane, a nakon što mu je neko doneo vodu, izgledao je kao da mu se stanje poboljšalo, objavili su hrvatski mediji. Mesićevi saradnici rekli su hrvatski medijima da ga muče kukovi i da je predugo stajao, pa je zato morao da napusti komemoraciju.

Premijer i predsednik Hrvatske nisu se ni pogledali, a Milanović je bio okrenut leđima kada je Plenković stigao u Jasenovac. Prilikom nabrajanja visokih zvanica, Milanović i Plenković nisu jedan drugom ni aplaudirali.

Kolonom sećanja od Memorijalnog muzeja do spomenika Cvet kod kojeg su položili ruže, državni vrh Hrvatske, predstavnici nacionalnih manjina, antifašisti, preživela zatvorenica Nevenka Končar i članovi porodica stradalih odali su danas počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac.

U koncentracionom logoru Jasenovac ustaše su ubile 700.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Pred kraj Drugog svetskog rata, u rano ujutro 22. aprila 1945. godine, poslednjih 600 zatvorenika krenulo je u proboj. Proboj je preživelo stotinak logoraša.

5 COMMENTS

  1. И никад ништа…
    Ни један осуђен…
    Још се и негира јавно у неким слојевима Хрватског пУчанства.
    А Срби и даље у Хрватску на море…

  2. Interesantno, u Jasenovcu ni jedan cetnik nije stradao. Oni su tada zajedno sa ustasamma delovali. Stradali su neduzni Srbi, samo zato sto su bili Srbi, kao i Romi i Jevreji, i ogroman broj anrifasista, komunista i protivniika hrvatsdkog nacizma, fasisticke ii marionetske endehazije.
    U Srbiji poret Draze i njegove borbe protiv komunista, imali smo nedicevce, ljoticevce, takodjer kolaboracioniste i naravno cuveni logor na Banjici. Jasenovac je bio najzverskiji logor u svetu nacizma i mrznje svega sto nije nacisticko i pro-nemacko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here