EPA/Đorđe Savić

Portparol vlade Kosova Perparim Krieziu kaže da se time što prištinska vlada ne dozvoljava da se na KiM održi referendum o promeni Ustava Srbije poštuju ustav i zakoni Kosova.

– Mi smo svoj stav već izneli jasno i glasno. Kosovski Srbi sa dvojnim državljanstvom mogu učestvovati na ovom referendumu putem pošte ili u Kancelariji za vezu u Prištini. Organizovanje referenduma o samim unutrašnjim stvarima druge države na suverenoj teritoriji druge države ne priznaje nijednu prihvaćenu praksu u bilo kojoj demokratskoj zemlji. Na ovaj način poštujemo naš ustav i zakone, omogućavamo Srbima sa dvojnim državljanstvom da glasaju i istovremeno poštujemo najbolju međunarodnu praksu – rekao je Krieziu.

Stručnjaci za politička pitanja pozivaju kosovsku vladu da ne potpada pod pritisak Evropske unije jer bi održavanje referenduma koji je raspisala Srbija ugrozila “državnost” Kosova, pa tako Arton Demhasaj iz organizacije Ćohu kaže da prištinska vlada ni na koji način ne bi trebalo da prihvati da se takav referendum održi i na Kosovu.

Demhasaj kaže da je iznenađujući pritisak koji na vladu vrši Evropska unija da dozvoli održavanje referenduma u Srbiji, s obzirom na to da takva praksa ne postoji ni u jednoj zemlji EU.

– Skandalozno bi bilo ako naša vlast odstupi i dozvoli. Ako bude dozvoljeno održavanje referenduma u Srbiji na Kosovu, mi svojim rukama prepuštamo deo suvereniteta Srbiji, jer dozvoljavamo Srbiji da organizuje referendum na našoj teritoriji. Dakle, to ne treba prihvatiti ni pod kakvim uslovima, ni pod kojim okolnostima – rekao je Demhasaj.

Izjave visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žosepa Borelja da Kosovo dozvoli održavanje referenduma na Kosovu Demhasaj smatra štetnim i navodi da to dokazuje da Borelj nije nepristrasan.

– Ono što je Borelj ovih dana izjavio pokazuje da on jednostavno nije nepristrasan po pitanju Kosova i Srbije, dok u potpunosti podržava zahtev Srbije da se održi referendum na Kosovu i vrši pritisak na naše institucije. Mislim da je to potpuno nepravedno i nezakonito. EU mora prvo da nam kaže koja je država u okviru Unije dozvolila da se referendum druge države održi na njenoj teritoriji, a onda mi možemo da prihvatimo i ovaj zahtev i ovaj pritisak koji vrše – naveo je Demhasaj.

4 COMMENTS

  1. Ajde sad Vučiču i Dačiču famozna koalicijo sad davas čujemo lako je trovati narod ovde lažima vašim šta čete sad da kažete baš me interesuje tamo kažu svima MI SMO DRŽAVA POŠTUJEMO NAŠ USTAV I ZAKONE KOSOVA KAŽU DEMOKRATSKA SUVERENA DRŽAVA NE DAMO REFERENDUM DRUGE DRŽAVE U NAŠOJ TERITORIJI šta sad izmislite ubistvo da bi zstaškali situaciju šta več jeste ne pali onda nadžite drugu foru zamajavajte narod lažima sad kako dalje NIJE DRŽAVA NEGO POKRAINA NIJE GRANICA NEGO ADMINISTRATIVNI PRELAZ NISU SUDIJE I ZAKON NEGO TAKO ZVANA PRECEDNICA NIJE VOJSKA NEGO TAKO ZVANA stram vas bilo fujjj Dabogda više nebili u vlasti posle Referenduma uništiliste gde ste stigli vašim lažima.

  2. Polako ljudi, Azerbejdjan je ceko 30 godina da vrati suverenitet nad NagornoKarabahu, pa su docekali svoje…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here