Vlada Japana
Premijeri Japana i Australije Fumio Kišida i Entoni Albaneze prilikom nedavnog susreta

U zajedničkom saopštenju objavljenom u utorak, vojni trijumvirat Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američki Država potvrdio je da razmatra udruživanje sa Japanom u okviru druge faze strategije AUKUS alijanse.

Australijski ministar odbrane Ričard Marls, britanski sekretar za odbranu Grent Šaps i američki sekretar odbrane Lojd Džej Ostin rekli su da kroz saradnju sa Japanom nameravaju da teže naprednim vojnim sposobnostima u cilju „podrške regionalnoj stabilnosti i bezbednosti“.

Najava vojne saradnje s Japanom je izazvala reakciju Kine, koja je poručila da je „ozbiljno zabrinuta zbog plana koji podstiče blokovsku konfrontaciju“.

Australijski premijer Entoni Albaneze je pokušao da smiri tenziju, rekavši da saradnja s Japanom ne znači i njihovo članstvo u AUKUS-u. Međutim, portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Mao Ning je rekao da SAD, Velika Britanija i Australija „šalju signale o širenju AUKUS-a“ i „eskaliraju trku u naoružavanju u azijsko-pacifičkom regionu, na štetu mira i stabilnosti u regionu“.

Kina je oduvek bila glasni kritičar AUKUS-a i njegove implicitne misije da se suprotstavi kineskoj moći u regionu.

Inače, prva faza AUKUS-a je usredsređena na snabdevanje Australije podmornicama na nuklearni pogon sa cenom do 368 milijardi dolara tokom jedne decenije.

Druga faza, za koju se razmatra Japan, fokusirana je na napredne sposobnosti i vojne tehnologije koje uključuju kvantno računarstvo, hipersoničnu, veštačku inteligenciju, podvodnu i sajber tehnologiju.

Australijski premijer Entoni Albaneze je rekao da je Japan „prirodni kandidat za saradnju“.

– Već smo pojačali naše odbrambene odnose sa Japanom u sporazumima koje sam potpisao sa premijerom Fumijom Kišidom, uključujući pristup Japana australijskim bazama – rekao je Albaneze.

Međutim, on je naglasio da AUKUS neće postati JAUKUS, kako su pojedini mediji već skovali novu skraćenicu za ovu vojnu alijansu.

Ministar Marls je izjavio da Japan ima veoma naprednu tehnološku industrijsku bazu i da je uradio neverovatne stvari u odbrambenoj industriji, ali da neće biti deo tima koji čine tri zemlje.

Kineski ministar odbrane Mao Ning je tim povodom uputio upozorenje Japanu.

– Protivimo se tome da relevantne zemlje spajaju ekskluzivne grupe i podstiču blokovsku konfrontaciju. Japan treba iskreno da izvuče pouke iz istorije i da ostane oprezan po pitanju vojnih i bezbednosnih pitanja – rekao je Ning.

Od kada je AUKUS najavljen 2021. godine pa do danas, kao potencijalni partneri pominjali su se i Novi Zeland, Kanada i Južna Koreja.

Trgovinski odnosi na ledu?

Da li bi uznemiravanje Kine, kroz uključivanje Japana u AUKUS, moglo da dovede u pitanje trgovinski odnos Australije i Kine, pitanje je koje se učestalo postavlja. Kina je u fiskalnoj 2022-23. godini činila 26 odsto australijske međunarodne trgovine. Dvosmerna trgovina porasla je za 12 odsto u tom periodu, na ukupno 316,9 milijardi dolara, prema Ministarstvu spoljnih poslova i trgovine.

Takođe, pre samo dve nedelje slavilo se dalje odmrzavanje trgovinskih odnosa dve zemlje, pošto je Kina ukinula carine na vino iz 2020, uvedene usled diplomatskog konflikta oko podrške Australije globalnoj istrazi o poreklu kovida. Ipak, stručnjaci smatraju da saradnja Japana sa AUKUS-om neće dovesti u pitanje odnose Australije i Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here