Jedna cigla za Nika

0

Postavljanje kupole

 

Pored Maskove donacije, u čuvenoj Silikonskoj dolini u Kaliforniji počele su da se prodaju suveniri Tesline statue, a sav novac ići će na obnovu labaratorije. Takođe, uskoro počinje i kampanja prikupljanja novca pod nazivom "Kupi jednu ciglu za Nika" u kojoj će svi moći da kupe ugravirane cigle i da ih postave oko laboratorije.

 

U Teslinom naučnom centru kažu da će taj novac dobro doći za kompletnu obnovu laboratorije koja je ranije pripadala kompaniji AGFA za proizvodnju fotoaparata. Zbog toga je unutrašnjost laboratorije prilično ruinirana i nepristupačna za vredne volontere koji su već uredili enterijer oko zgrade.

Podsetimo da je celu akciju pokrenuo Teslin naučni centar sa Džejn Alkorn na čelu i Metju Inmanom, velikim Teslinim poštovaocem i vlasnikom veoma popularnog veb sajta The Oatmeal, koji je napravio prvi korak u sakupljanju novca za obnovu laboratorije.

 

Bežična struja iz kule

Originalna zgrada podignuta je 1901. godine, a dizajnirao ju je arhitekta Stenford Vajt (Stanford Njhite), Teslin prijatelj. Pored laboratorije se nalazi i kula iz koje je Tesla nameravao da emituje struju bežično.
Novo ime Muzeja trebalo bi da bude Teslin naučni centar Vordenklif.

Inače vest o Maskovoj milionskoj donaciji objavljena je 10. jula, baš na 158. rođendan našeg velikog naučnika. Tog dana Ilon Mask javno je objavio da će Metju Inmanu, koji je pokrenuo inicijativu za obnovu laboratorije Vordenklif, donirati milion dolara za restauracuju i transformaciju laboratorije koja prerasta u Muzej. Metju Inman kaže da mu je Mask obećao da će izgradi stanicu za punjenje automobila na parkingu ispred Muzeja. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here