Pixabay

Dijabetes tipa 2 sve je rasprostranjeniji, a povišen nivo šećera u krvi može da ima ozbiljne posledice na zdravlje. Stručnjaci često otkrivaju namirnice i napitke koji pomažu u kontroli šećera u krvi, a naučnici su sada otkrili da ga jedno povrće snižava za čak 50 odsto.

Nalazi, koji su predstavljeni na godišnjem sastanku “The Endocrine Society” u San Dijegu 25. avgusta, otkrili su da luk može “snažno da snizi” visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola kada se daje uz antidijabetik metformin.

– Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa – rekao je vodeći autor studije Entoni Ojieh sa Univerziteta Delta State.

– Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje – dodao je Ojieh.

Činjenica je da su svojstva luka svestrana i vrlo snažna, zbog čega se može uvrstiti među najzdravije namirnice na svetu. Sve vrste luka su lekovite, tako da ne možete da pogrešite sa izborom.

Grci su ga često konzumirali jer su verovali da čisti krv od toksina, što je danas potvrđeno mnogim studijama, kao i njegova druga lekovita svojstva.

Među lekovitim svojstvima luka ubraja se:

* sprečavanje upalnih procesa
* zaštita zdravlja srca i krvnih žila
* smanjenje rizika od degenerativnih bolesti
* poboljšavanje probave
* smanjenje širenje virusa
* čišćenje krvi od toksina
* čuvanje od dijabetesa
* poboljšavanje raspoloženja
* antibakterijsko i antigljivično delovanje
* poboljšavanje apsorpcije nutrijenata iz hrane
* zaštita od nastanka raka

2 COMMENTS

 1. Dok doktori ne otkriju zašto je luk dobar za regulisanje nivoa šećera u krvi, evo neka odavno poznata saznanja o tome:
  • Luk snižava šećer i bez metformina;
  • Luk sadrži mnoge supstance potrebne za snižavanje šećera u krvi. Pre svega, to je alicin kojeg karakteriše visoka biološka aktivnost.
  • Luk sadrži jod. Zahvaljujući jodu aktivira se metabolizam lipida.
  • Sadrži sumpor koji ima lekovit učinak na dijabetičare- podstiče rad prehrambenih žlezda, uključujući proizvodnju insulina.
  • Luk se smatra prirodnim terapeutskim sredstvom ne samo za dijabetes, nego i za druge bolesti. Narodni recepti preporučuju upotrebu u kombinaciji sa medom. Smesa poboljšava oslabljen vid, pomaže kod kašlja (bronhitisa) i kolitisa. Obloga od luka stavlja se na rane, opekotine, čireve. Sadržane materije sprečavaju infekciju i doprinose brzom zacjeljivanju kožnih lezija. Ukapan u nosu razrieđeni sok od luka liječi hronične i akutne oblike rinitisa. Sa kože možete ukloniti pege, bradavice, upalne kile i akne, svrbež od uboda komaraca. Sok od luka uzima se I za lečenje kamena u bubrezima.

 2. I grbu skida. Verujem u lekovita svojstva, hvala…. Ali u nasoj kuhinji je toliko zastupljen, da nam svaki recept pocinje sa “naseces xy glavica luka”, zatim, mnogi ga jedu kao jabuku, na zalost ostalih putnika u gradskom prevozu, a opet smo nacija gde su u porastu bolesti na koje bi on trebao da utice

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here