Jelašić podneo ostavku

0

 Ostavka iz ličnih razloga: Radovan Jelašić
 

Jelašić je na konferenciji za novinare rekao da je ostavku podneo iz ličnih razloga i da je njegova odluka konačna.

 

 

On je najavio da će tražiti da mu sa današnjim danom prestane radni odnos, a radiće dok Skupština Srbije ne izabere novog guvernera.

 

"Posle više od devet godina u NBS, od kojih tri godine kao viceguverner i tačno šest godina kao guverner, ja ću verovatno danas da zatražim prestanak radnog odnosa", saopštio je Jelašić novinarima.

"Funkciju guvernera nikad nisam shvatio kao jednu udobnu fotelju, gde ću sačekati penziju, već isključivo kao profesionalni i stručni izazov, što je naravno vremenski ograničen period", rekao je guverner i zahvalio se saradnicima u centralnoj banci na dosadašnjoj saradnji.

On je rekao da je o svojoj odluci pre konferencije obavestio predsednika i premijera Srbije Borisa Tadića i Mirka Cvetkovića i da su oni izrazili "žaljenje i razumevanje" zbog njegove odluke.

 

Cvetković je rekao da mu je zao što se Jelašić odlučio na takav potez, jer smatra da je dobro vodio NBS, bez obzira na to što su nacionalna banka i Vlada Srbije povremeno imale nesuglasice.

"Sve nesuglasice rešavane su u konstruktivnom razgovoru, a odnosi NBS i Vlade Srbije, generalno su bili dobri", rekao je Cvetković.
 

 

 

Jelašić je izjavio i da nije tražio nov posao, niti ima neke ponude, napominjući da prema Zakonu o NBS nema pravo da u narednih godinu dana radi u bankama u Srbiji.

Narodna skupština Jelašića je imenovala za guvernera NBS 25. februara 2004. godine, a na tu funkciju stupa 1. marta iste godine.

Posle donošenja novog Ustava i Ustavnog zakona, 26. septembra 2007. izabran je ponovo za guvernera centralne banke sa novim mandatom od pet godina.

 

 

Guverner Narodne banke Srbije (NBS) Radovan Jelašić uputio je danas predsedniku Saveta NBS Dejanu Šoškiću pismenu ostavku na funkciju guvernera.

"Ostavka je neopoziva i podnosim je iz ličnih razloga. Molim Vas da u skladu sa članom 31. Zakona o Narodnoj banci Srbije pokrenete postupak pred odborom Narodne skupštine Republike Srbije, nadležnim za finansije, u kome će se utvrditi ispunjenost uslova za prestanak funkcije guvernera pre isteka mandata", navedeno je u ostavci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here