Jeremić: Spremni smo za upitnik EK

0

Jeremić istakao da je Srbija spremna za upitnik Evropske komisije
 

"Srbija je spremna za upitnik i nestrpljivo ga očekujemo. No, posle podnošenja kandidature za članstvo u EU, na potezu su naši evropski partneri. Na današnjem sastanku dobićemo bolju informaciju o tome kakvo je raspoloženje dvadesetsedam zemalja članica EU," rekao je Jeremić u izjavi radiju Bi-bi-si.

Jeremić je ponovio da pitanje Kosova treba razdvojiti od integracije Srbije u EU, a da su, kada je reč o stabilnosti, najave da bi moglo doći do nasilnog menjanja prilika na severu pokrajine zabrinjavajuće.

 

"To su dva odvojena procesa i to je zvanična politika Brisela. No, kada je reč o miru i stabilnosti u regionu mi smo zabrinuti zbog situacije na terenu pogotovi u vezi sa nekim nedavnim najavama da bi moglo doći do pokušaja nasilnog menjanja u severnom delu pokrajine. To će svakako biti jedna od tema razgovora," rekao je Jeremić.

Na pitanje koliko će Srbija još morati da čeka na neophodan konsenzus unutar EU o početku ratifikacije SPP-a, s obzirom na poznati stav Holandije u vezi sa potpunom saradnjom Srbije sa Haškim sudom, ministar je rekao da se nada da će to biti uskoro.

On je napomenuo da se, kada je reč o političkom uslovu pune saradnje sa Haškim tribunalom u Srbiji ništa nije promenilo u odnosu na prošlu godinu kada je uspostavljen konsenzus oko toga da Srbija čini sve što je u njenoj moći.

"Mi ispunjavamo sve uslove i očekujemo da će konsenzus biti uspostavljen u što skorijem roku. Imamo, naravno, iskustvo da to nije uvek lako ali mi ćemo nastaviti da činimo sve što je u našoj moći, ne samo u vezi sa Haškim tribunalom, već i u smislu ulaganja svih diplomatskih napora da se konsenzus održi", rekao je Jeremić.

Komentarišući insistiranje EU na regionalnoj saradnjih, uključujući saradnju Beograda sa Euleksom on je rekao da će povodom Euleksa Srbija tražiti da se "poštuju pravila" od kojih je jedno od najvažnijih da je Euleks "statusno neutralna misija koja u skladu sa rezolucijom UN 1244 radi u pokrajini pod okriljem UN."

"Tražićemo da mandat koji je potvrđen u Savetu bezbednosti bude u potpunosti ispoštovan zarad očuvanja mira i stabilnosti," istakao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here