Pobeda za večnost

0

"Orlovi" će se sastati sa Portugalom u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Mađarskoj, u "Pap Laslo areni" u Budimpešti u 19.30 časova (CET, direktan prenos na "Eurosport 2").

 

Vidan Bojović, Mladen Kocić, Milan Rakić

 

"Moramo da budemo strpljivi, da vrebamo priliku i da je iskoristimo. Igrači će imati motiv kao nikada do sada jer im se pružila istorijska prilika da se nađu u polufinalu EP. Sa psihološke stane je mnogo bolje što imamo Portugal, a ne Španiju, ali su se igrači za to sami izborili, pobedom nad Rusijom" istakao je selektor reprezentacije Srbije Aca Kovačević.

 

A ta pobeda (4:3), nad bronzanom ekipom sa poslednjeg EP i polufinalistom SP, u odlučujućoj utakmici za prvo mesto u Grupi C, posle trijumfa nad Slovenijom (2:0), bila je prva u međusobnim odmeravanjima snaga, posle četiri neuspeha.

 

Dva trijumfa protiv Portugala
Naš nacionalni tim i Portugal su se do sada sastajali tri puta, a u oba takmičarska duela, u kvalifikacijama u Italiji za SP, slavila je naša reprezentacija: prvo 1992. sa 5:3, pa tri godine kasnije sa 7:4. Portugal je dobio prijateljsku utakmicu u španskoj Granadi 1999. godine sa 3:2.

"Prodali smo im kombinaciju kod prvog gola, tzv. "Belgiju", kao i Špancima na prošlom EP za izjednačenje u poslednjem minutu (1:1). To ne može svako, kao ni da napravi preokret protiv reprezentacije kao što je Rusija za 109 sekundi. Te dve utakmice su mi najdraže u karijeri, a potrudiću se da se njima pridruži i sledeća – protiv Portugala, koji je sigurno najteži protivnik od drugoplasiranih reprezentacija i jedna od glavnih evropskih sila u futsalu", rekao je reprezentativac Marko Perić.

 

Kapiten Bojan Pavićević se osvetio Rusima za sva tri poraza u takmičarskim utakmicama u kojima je učestvovao i okrenuo se jednom od najvažnijih dana u karijeri.

 

Čudo u režiji Čeha
U prvim utakmicama četvrtfinala, odigranim u ponedeljak, odlučivali su penali, a u oba meča je posle 40 minuta rezultat bio 3:3. U Debrecinu je Češka napravila senzaciju pošto je bila bolja iz penala sa šest metara od aktuelnog vicešampiona Italije – 3:1, dok je Azerbejdžan nastavio sa čudima na debiju i protiv Ukrajine u Budimpešti – 4:2.

"Čeka nas veliki izazov u četvrtfinalu. Portugal je u samom vrhu, ne mnogo slabiji od Španaca, Rusa i Italijana, bez obzira na slabije rezultate u grupi gde su poraženi od Španije (1:6) i odigrali nerešeno sa Belorusijom (5:5). Prednost te ekipe je u brzini, a naša u snazi. Mnogo bi nam značilo da povedemo. U slučaju da napravimo novo čudo, ulazimo u istoriju", naglasio je Pavićević.  

 

Danas u 17.30 časova, u "Feniks areni" u Debrecinu, sastaće se Rusija i Španija, a od 19.30 časova u "Pap Laslo areni" u Budimpešti igraće Srbija i Portugal.

 

Završnica je u Debrecinu. Polufinala su 28. januara, a finale i utakmica za bronzu biće odigrane 30. januara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here