Jeremić: Stanje na Kosmetu je žalosno

0

Jeremić je na sednici Saveta UN za ljudska prava rekao da na Kosmetu, najmračnijem delu Evrope, izdvojenom iz direktne jurisdikcije Beograda, ne postoji ni minimum poštovanja osnovnih ljudskih prava.

 

 

On je naveo da je u poslednjih 10 godina broj Srba, Roma, Bošnjaka i drugih nealbanskih zajednica na Kosovu i Metohiji je prepolovljen, diskriminacija Srba i Roma je široko rasprostranjena, a prema podacima UNHCR-a interno je raseljeno više od 210.000 ljudi.

 

Jeremić kaže da je na Kosmetu ubijeno stotine ljudi, a hiljade su nestale bez traga, uključujući i one čiji su unutrašnji organi izvađeni u logorima na severoistoku Albanije, kao i da je uništeno desetine hiljada domova.

On je izjavio da je Srbija skoro postigla potpunu usklađenost sa svim relevantnim regionalnim standardima i da je ona "mesto tolerancije u kojem skoro 30 etničkih zajednica živi zajedno u harmoniji, a ne samo jedna pored druge".

 

On je podsetio da su kritike na račun ljudskih prava na Kosmetu uputili i sam Komitet UN za ljudska prava, "Amnesti internešenel", dok je UNHCR čak preporučio da se srpske i romske izbeglice ne vraćaju u predele gusto naseljene Albancima, a specijalni izaslanik UN zaključio je da postoji ukorenjeni sistemi diskriminacije, nedostatak pristupa zaposlenju i premali broj škola za manjine.

 

Jeremić je napomenuo da je "Hjuman rajts voč" ocenio da se na Kosovu i Metohiji konstantno krše ljudska prava, vrši zastrašivanje, diskriminacija, vlada organizovani kriminal, seks trafiking, dok je "Transparensi internešenel" istakao da Kosovo spada u četiri najkorumpiranije privrede na svetu.

 

 

On je dodao da je od juna 1999. godine na Kosovu uništeno više od 150 srpskih manastira i crkava, od čega 35 tokom pogroma u martu 2004. godine.

 

"Sve ovo je od suštinske važnosti za shvatanje mračne stvarnosti današnjeg Kosmeta. Ovo bi trebalo da šokira savest ovog Saveta i da bude integralni deo tragičnog konteksta u kojem se mora posmatrati jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije od strane vlasti u Prištini 17. februara 2008. godine", rekao je Jeremić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here