Ukoliko želite da vodite računa o svom telu i da negujete vašu liniju, tokom jeseni su za to savršene sledeće namirnice. 

Ušli smo u sezonu kestenja, mandarina i bundeva – namirnica koje osim očuvanja zdravlja, garantuju i mršavljenje na prirodan način.

Mandarine
Mandarina obiluje vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom, cinkom i kalijumom. Ovo slatko voće hidrira kožu i čini je sjajnom, a možete da ga jedete u neograničenim količinama. Njihovo bogatstvo vitaminom C podstiče topljenje masti i pomaže telu u proizvodnji el karitina, materije koja takodje ubrzava metabolizam.

Kesten
Kesten spada u grupu jezgrastog voća lali od kojeg se razlikuje po niskom procentu masti, visokoj količini skroba i vitamina C. Zbog obilja skroba, kesten obiluje energetskim kapacitetom, pa tako predstavlja dobar izbor za sve one koji brinu o svojoj liniji. Jesenji dan se ne može zamisliti bez mirisa pečenog kestena, zar ne? Tako da vam neće pasti teško da na ovaj način ubrzate svoj metabolizam.

Prokelj
Ove male zelene loptice, koje predstavljaju zimskog čuvara zdravlja, bogate su vitaminima i mineralima. Veroavli ili ne, spadaju u dijetetske namirnice zbog male količine kalorija.
Ovi neobični plodovi su jedinstveni po svom sastavu koji je bogat vitaminima C, A, B kompleks, folnom kiselinom, magnezijumom i kalcijumom. Pored ovih hranljivih materija, prokelj obiluje i zaštitnim faktorima – sulforafan i indol-3-karbinol su komponente koje deluju protivupalno i antikancerogeno.
Da se ne bi izgubile hranljive vrijednosti prokelja, preporučuje se da se kuva najviše 6 minuta.

Bundeva
Ova namirnica asocira na ovaj period godine, a titula “kraljica jeseni” je i više nego zaslužena. Njeno lako svarljivo meso sadrži minimalnu količinu kalorija. Bogata je složenim ugljenim hidratima koji pomaže u održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi, a posebno je bogata beta karotenom, vitaminom C, E kao i onim B grupe.
Ubrana bundeva može ostati sveža i do godinu dana, a da za to vreme njene nutritivne vrednosti ostanu nepromenjene.

Nar
Nar obiluje folnom kiselinom, raznim vitaminima, vlaknima, dok je sa druge strane siromašan kalorijama. Pomože da se izgubi višak kilograma, obzirom da smanjuje mogućnost zadržavanja masti u telu. Najbolje je da ga jedete svežeg i to zajedno sa semenkama. Takođe, nar će može da se kombinuje sa pečenim mesom ili u raznim salatama.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here