JEVTIĆ: Situacija izmiče kontroli

0

 

Dalibor Jevtić

U Drsniku u Metohiji ponovo je opljačkana još jedna povratnička kuća. Predstavnik Srba povratnika u to selo Miomir Ribać izjavio je da je kuća Zlatane i Vukosava Ribaća opljačkana dok su vlasnici bili u centralnoj Srbiji, te da će policija koja obavlja uviđaj utvrditi kada se pljačka dogodila. Iz kuće je, dodao je on, odneto sve što je vredno.
– Od povratka raseljenih Srba u Drsnik 2005. godine zapaljeno je pet, a razvaljeno i opljačkano više od 20 kuća Srba povratnika – rekao je Ribać, dok je ovo druga pljačka povratničkih kuća za poslednjih desetak dana.
Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić osudio je napad, ocenivši da je reč o ozbiljnom zastrašivanju i ugrožavanju povratnika, kao i da nastavak incidenata i napada na srpsku imovinu i kuće stvara utisak da situacija u Klini polako izmiče kontroli.
– Iako je odavno trebalo da se reaguje i počinioci barem nekih nedela privedu pravdi i adekvatno kazne, nadležne institucije i dalje to ne čine. Zato počinioci nemaju osećaj da prestanu. Mi nismo iscrpeli snagu da se kroz institucije borimo za sigurnost povratnika i to ćemo činiti uvek, jer je to naša i ljudska i moralna obaveza – kazao je Jevtić.
Inače, kosovske vlasti su, uz pomoć donatora, u Drsniku izgradile 62 kuće u koje se 2005. godine vratilo oko 200 Srba, dok danas u tom selu živi samo dvadesetak srpskih porodica, odnosno 32 osobe. Pre rata u selu Drsnik bilo je 130 srpskih domaćinstava sa 835 članova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here