Jeza pred Vratima pakla

0

Vrata pakla, izgleda, nisu samo legenda, već zaista postoje. Velika jama u plamenu koja gori duže od 40 godina nalazi se u Turkmenistanu. Iako izgleda zastrašujuće, turmenistanske vlasti se nadaju da će uspeti da iskoriste ovu znamenitost kao ulaznicu u svet turizma, piše "Dejli mejl".
– Oduzima vam dah. Odmah vam dođe da se pomolite – kaže Gozel Jakulijeva (34), koja je došla da vidi ovu atrakciju.
Plameni krater nalazi se u srcu pustinje Karakorum, jedne od najvećih na svetu. Stanovništvo kaže da, kad ga vidite, odmah pomislite na svoje grehe.
Do jame u kojoj sagoreva prirodni gas nema putokaza, ali sve koji su zainteresovani da je vide vodiči mogu da odvedu do tog mesta. Uprkos očiglednoj opasnosti, jama nije ograđena, pa ljubitelji ekstremnih uzbuđenja mogu da zavire preko same ivice. Iako je pogled istovremeno očaravajući i zastrašujući, opasno je prilaziti blizu jer se pesak na rubovima ponekad urušava.
Plamen se probija kroz bočne strane kratera, a vrelina i urlik vatrene stihije lede krv u žilama. Iako se temperature u ovom području leti penju na preko 50 stepeni Celzijusovih, a zimi padaju na minus 20, jama ne prestaje da gori.

Nastao greškom Sovjeta
Sam fenomen predstavlja rezultat pogrešne računice sovjetskih naučnika.
– Sovjetski geolozi počeli su na ovom mestu da buše tražeći gas 1971. Međutim, oprema za bušenje im je iznenada propala kroz duboku provaliju koja se tu formirala. Bojeći se da bi iz kratera mogao izvirati otrovan gas, naučnici su odlučili da ga zapale, misleći da će gas brzo sagoreti i da će plamen nakon toga zamreti. To se, međutim, sve dosad nije dogodilo – objašnjava turkmenistanski geolog Anatolij Bušmakin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here